Przepisy Wigilijne: Carpaccio z buraków z kozim serem
Tak, wiem. Nie jest danie typowo świąteczne. Pomyślałam jednak, że w wielu domach (w tym u mnie) na Wigilię pije się barszcz, powiązanie buraków z Bożym Narodzeniem jest więc bezsprzeczne!
Równocześnie chciałam przygotować danie lekkie, które dobrze komponować się będzie z rybami, ożywi nieco smak tych cięższych, smażonych potraw.
Taka sałatka dzięki dodatkowi octu balsamicznego staje się słodko-kwaśna. I właśnie ten kwaskowaty dodatek jest niezbędny, żeby przełamać niezbyt wyrazisty smak buraków. Nazwałam tą przekąskę „carpaccio”, bo warzywa do niej pokroiłam w naprawdę cieniutkie plasterki. W tej formie prezentują się naprawdę świetnie!
Przepisy Wigilijne: Carpaccio z buraków z kozim serem Składniki- buraki - 3 szt, średnie, ok. 600 g
- ocet balsamiczny - 3 łyżki
- ocet winny - 1 łyżka
- ser kozi - miękki, 2 łyżki
- natka pietruszki - 2 łyżki
- oliwa - 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
Buraki dokładnie umyj, owiń w folię aluminiową i piecz do miękkości (ok. 60 minut) w piekarniku nagrzanym do 200 oC. Warzywa lekko ostudź i obierz ze skórki (ciepłe łatwiej się obierają). Gdy będą już całkowicie zimne pokrój w jak najcieńsze plastry ostrym nożem lub na tarce „mandolinie”.
Oba rodzaje octu wlej do rondelka i gotuj na małym ogniu, aż część płynu odparuje i powstanie gęsty sos (ok. 3 minut).
Plastry buraków ułóż na talerzu, posól. Na wierzchu ułóż nieregularnie kawałki sera, popieprz. Całość skrop oliwą i polej sosem balsamicznym. Posyp listkami pietruszki.