Przepisy na grilla: dodatki i przystawki
Zaskocz gości nie tylko daniami z grilla, ale także dodatkami do nich. Marchew, kalarepa czy jabłko wbrew pozorom świetnie nadają się do tego celu.
Marchewki nadziewane serem Składniki:(8 porcji)
- 4 duże marchewki
- 200gr sera na twaróg (niesłodzonego)
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
1. Marchewki obieramy wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok tak długo, aż będą miękkie (uwaga, aby nie rozgotować).
2. Koperek i szczypiorek siekamy i mieszamy z serkiem. Następnie doprawiamy solą i pieprzem.
3. Ugotowane marchewki albo wydrążamy (jeśli są dostatecznie duże) albo przekrawamy na pół i robimy z nich łódeczki.
4. Nadziewamy marchewki serkiem.
Kalarepa zapiekana z nadzieniem z pomidorów, papryki i cebulki Składniki:(4 porcje)
- 4 kalarepy
- 1 papryka
- 1 duża cebula
- 2 pomidory
- sól, pieprz, koperek
- parmezan (lub inny ser do zapiekania)
1. Kalarepy gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 15 – 20 minut).
2. Paprykę i pomidory kroimy na kawałki, cebulę siekamy.
3. Kalarepy wydrążamy, a wydrążony miąższ mieszamy z pozostałymi warzywami.
4. Nadziewamy kalarepki powstałym farszem i posypujemy serem, a następnie wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok 10-15 minut w 180 stopniach.
Szaszłyki z jabłek i boczku Składniki:(4 porcje)
- 200gr chudego boczku
- 2 średnie jabłka
- patyki do szaszłyków
0. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, jeśli na grillu nie mamy już miejsca :-)
1. Jabłka kroimy na duże cząstki, boczek na cienkie plasterki wzdłuż kawałka.
2. Na patyczki nadziewamy na zmianę początek plastra boczku, jabłko, koniec plastra boczku (tak aby otulić jabłka boczkiem).
3. Pieczemy na grillu lub w piekarniku, aż boczek będzie rumiany (ok 20 minut).