Przepis na mięciutkie żeberka pieczone
Żeberka pieczone.
Żeberka pieczone
Przepis na soczyste i mięciutkie żeberka z piekarnika. Żeberka pieczone z czosnkiem, mieloną papryką, chili, keczupem i miodem, z dodatkiem sosu Worcestershire oraz Teriyaki. Te pieczone żeberka to super pomysł na pyszny obiad o każdej porze roku.
Ten przepis na pieczone żeberka pokazuje jak zrobić dobre jedzenie super łatwo. Przy odrobinie przygotowania, pewnej organizacji i używając tylko kilku prostych składników sprytnie połączonych, wyczarujesz najbardziej pyszne żeberka.
Żeberka
Pieczenie żeberek w piekarniku jest naprawdę łatwe. Najlepszym, niezawodnym sposobem, aby mięso było delikatne i naprawdę soczyste jest pieczenie żeberek w niskiej temperaturze po przykryciem.
Oto kilka innych przepisów na wieprzowinę, które mogą Ci się spodobać:
- Łopatka wieprzowa pieczona
- Pulpety w rustykalnym sosie pomidorowym
- Przepis na soczyste żeberka po koreańsku
- Kotlety schabowe duszone w sosie hoisin
- Klasyczne kotlety schabowe
- Polędwiczki wieprzowe duszone z cebulą
- Łatwe do zrobienia, najsmaczniejsze kotlety mielone
- Kotlety schabowe z kością
Żeberka pieczone
Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania żeberek:
- około 1,5kg żeberek wieprzowych
- 2 łyżeczki mielonego czosnku albo 2-3 posiekane ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/3-1/2 łyżeczki mielonego chili
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 szklanki keczupu
- 2 łyżki sosu Teriyaki
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- sól do smaku
Przepis na pieczone żeberka
Krok 1.
- Żeberka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszać wszystkie pozostałe składniki - marynatę doprawić do smaku i posmarować nią mięso z każdej strony. Jeżeli czas na to pozwala, marynować żeberka w lodówce kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
- Na około godzinę przed pieczeniem, żeberka wyjąć z lodówki i ogrzać w temperaturze pokojowej.
- Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 30 minut w szczelnie zakrytym naczyniu. Temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec dalej przez 2,5 - 3 godziny, lub do czasu, aż żeberka będą zupełnie miękkie. Po upieczeniu pozostawiamy żeberka jeszcze na około 15 minut, aby soki równomiernie rozłożyły się w mięsie.
Mam nadzieję, że przepis na żeberka pieczone spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!
Żeberka pieczone.