Przepis na mięciutkie żeberka pieczone

Przepis na mięciutkie żeberka pieczone

Zdjęcie - Przepis na mięciutkie żeberka pieczone - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiŻeberka pieczone.

Żeberka pieczone

Przepis na soczyste i mięciutkie żeberka z piekarnika. Żeberka pieczone z czosnkiem, mieloną papryką, chili, keczupem i miodem, z dodatkiem sosu Worcestershire oraz Teriyaki. Te pieczone żeberka to super pomysł na pyszny obiad o każdej porze roku.

Ten przepis na pieczone żeberka pokazuje jak zrobić dobre jedzenie super łatwo. Przy odrobinie przygotowania, pewnej organizacji i używając tylko kilku prostych składników sprytnie połączonych, wyczarujesz najbardziej pyszne żeberka.


Zdjęcie - Przepis na mięciutkie żeberka pieczone - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiŻeberka pieczone.
Żeberka

Pieczenie żeberek w piekarniku jest naprawdę łatwe. Najlepszym, niezawodnym sposobem, aby mięso było delikatne i naprawdę soczyste jest pieczenie żeberek w niskiej temperaturze po przykryciem.

Oto kilka innych przepisów na wieprzowinę, które mogą Ci się spodobać:


Żeberka pieczone
Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania żeberek:
  • około 1,5kg żeberek wieprzowych
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku albo 2-3 posiekane ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/3-1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 szklanki keczupu
  • 2 łyżki sosu Teriyaki
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • sól do smaku
Przed przystąpieniem do nacierania żeberek przyprawami, można usunąć błonę przylegającą do kości. Po wymieszaniu wszystkich składników, nacieramy starannie żeberka z każdej strony. Najlepszy smak uzyskamy, jeżeli odstawimy mięso do marynowania - najlepiej na całą noc. Około 1 godzinę przed pieczeniem, żeberka należy wyjąć z lodówki, aby ociepliły się w temperaturze pokojowej.

Przepis na pieczone żeberka

Krok 1.

  • Żeberka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszać wszystkie pozostałe składniki - marynatę doprawić do smaku i posmarować nią mięso z każdej strony. Jeżeli czas na to pozwala, marynować żeberka w lodówce kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
  • Na około godzinę przed pieczeniem, żeberka wyjąć z lodówki i ogrzać w temperaturze pokojowej.
  • Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez 30 minut w szczelnie zakrytym naczyniu. Temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec dalej przez 2,5 - 3 godziny, lub do czasu, aż żeberka będą zupełnie miękkie. Po upieczeniu pozostawiamy żeberka jeszcze na około 15 minut, aby soki równomiernie rozłożyły się w mięsie.
Gotowe żeberka podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja najbardziej lubię z sałatką z czerwonej kapusty (przepis tutaj>>>), ziemniaczanym puree (przepis tutaj>>>) lub ziemniakami gotowanymi w mundurkach.


Mam nadzieję, że przepis na żeberka pieczone spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

Zdjęcie - Przepis na mięciutkie żeberka pieczone - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiŻeberka pieczone.



Kategorie przepisów