Przekładamy pstrąg z marynaty

Przekładamy pstrąg z marynaty

Pyszny aromatyczny pstrąg przekładany liśćmi szpinaku i bazylii. Smażony na masełku , podany z nitkami chilli.

Przekładamy pstrąg z marynaty
Składniki:
1 garść liście szpinaku
5 listków bazylii świeżej
1 szt pstrąg patroszony
cytryna
pieprz cytrynowy
pieprz czarny kulki 3 szt
Sól morska
pieprz kolorowy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki oliwy

Świeżego pstrąga myjemy patroszymy . Do miski wlewamy ok 1/2 litra wody , dodajemy sól morską do smaku , 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego, 2 żabki czosnku przecięte na pół, kilka plasterków cytryny. Do marynaty wkładamy pstrąga i wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień osuszamy pstrąga i filetujemy. Każdy płat przycinamy aby był równy prostokąt. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Jeden płat kładziemy skórą do dołu i układamy na nim listki szpinaku świeżego i kilka listków bazylii . Nakrywamy drugim płatem ,skórą do góry. Smażymy przekładańca na masełku z odrobina oliwy. Podajemy przeciętego na 2 części ozdobionego nitkami chilli i pokrojonymi listkami bazylii i szpinaku.


Zdjęcie - Przekładamy pstrąg z marynaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Przekładamy pstrąg z marynaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Przekładamy pstrąg z marynaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów