Prosty placek z morelami i lawendą
To ciasto piekę w zasadzie na okrągło, zmieniam tylko dodatki. Bo jest super pyszne i super proste do przygotowania.
Dzisiejsza wersja jest typowo czerwcowa, bo użyłam do niej słonecznych moreli i lawendy.
Właśnie teraz jest najlepszy czas na wykorzystywanie tych aromatycznych kwiatków. Lawenda ma teraz pięknie pachnące, nie rozwinięte jeszcze pączki i to one rewelacyjnie nadają się do suszenia i … jedzenia! :)
Składniki- mąka pszenna - 1 szklanka
- cukier - 3/4 szklanki
- olej - 1/2 szklanki
- jajko - 2 szt
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - szczypta
- morele - ok. 8-10 szt
- lawenda - ok. 4 gałązek z kwiatami
Wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól.
W drugiej miseczce wymieszaj olej z jajkami i wanilią, dolej do suchych składników, wymieszaj.
Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 22 cm średnicy).
Na wierzchu ułóż połówki moreli rozcięciem do góry, lekko je dociśnij do ciasta. Posyp lawendą (samymi pączkami, bez gałązek). Piecz w temp. 180 oC przez ok. 35-45 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Wierzch możesz dodatkowo posypać grubym cukrem.