Prosty chleb z otrębami, słonecznikiem i siemieniem lnianym
Ten przepis dostałam jakiś czas temu od mamy z zapewnieniem, że jest wart wypróbowania. Ciasto na chleb przygotowuje się w miarę szybko, nie wymaga czasochłonnego wyrabiania i wyrastania. Na pewno, nie jest to ostatni mój chlebek z tego przepisu, będę testować zmieniając proporcje i rodzaje mąki, oraz dodatki. Surowe ciasto jest rzadkie i w zasadzie przelewałam go do foremki. Foremka powinna być duża, ponieważ ciasto niemal podwaja swoją objętość podczas pieczenia. Ja zrobiłam ten błąd i w trakcie pieczenia przekładałam ciasto do dwóch foremek, używając przy tym niecenzuralnej łaciny podwórkowej ;-) Polecam ten prosty chlebek, nic tak nie scala rodziny, jak kolacja z zapachem domowego pieczywa….uśmiech na twarzach bliskich, bezcenny :-)
Składniki
- 1 litr letniej wody
- 6 dkg. drożdży
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szkl. otrąb pszennych lub żytnich
- 5 łyżek płatków owsianych
- 5 łyżek siemienia lnianego
- 5 łyżek słonecznika
- 1 kg przesianej mąki pszennej lub w połowie pszennej razowej
- 3-4 łyżeczki mielonej soli morskiej
- 1 łyżeczka cukru