Prosty chleb z otrębami, słonecznikiem i siemieniem lnianym

Prosty chleb z otrębami, słonecznikiem i siemieniem lnianym
Ten przepis dostałam jakiś czas temu od mamy z zapewnieniem, że jest wart wypróbowania. Ciasto na chleb przygotowuje się w miarę szybko, nie wymaga czasochłonnego wyrabiania i wyrastania. Na pewno, nie jest to ostatni mój chlebek z tego przepisu, będę testować zmieniając proporcje i rodzaje mąki, oraz dodatki. Surowe ciasto jest rzadkie i w zasadzie przelewałam go do foremki. Foremka powinna być duża, ponieważ ciasto niemal podwaja swoją objętość podczas pieczenia. Ja zrobiłam ten błąd i w trakcie pieczenia przekładałam ciasto do dwóch foremek, używając przy tym niecenzuralnej łaciny podwórkowej ;-) Polecam ten prosty chlebek, nic tak nie scala rodziny, jak kolacja z zapachem domowego pieczywa….uśmiech na twarzach bliskich, bezcenny :-)

Zdjęcie - Prosty chleb z otrębami, słonecznikiem i siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1 litr letniej wody
  • 6 dkg. drożdży
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka cukru
Z 1 litra wody odlewam 1/2 szklanki i do niej daję mąkę, cukier i drożdże, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do czasu, kiedy zaczyn zacznie pracować. Do dużej miski daję
  • 1 szkl. otrąb pszennych lub żytnich
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 5 łyżek siemienia lnianego
  • 5 łyżek słonecznika
  • 1 kg przesianej mąki pszennej lub w połowie pszennej razowej
  • 3-4 łyżeczki mielonej soli morskiej
  • 1 łyżeczka cukru
Do wyżej wymienionych składników, dodaję resztę wody i gotowy zaczyn. Wyrabiam składniki kilka minut ( ciasto powinno być rzadkie ). Przekładam ciasto do dwóch keksówek, lub na większą blaszkę do pieczenia ciast ( pamiętajmy, ciasto mocno rośnie ). Piekę 15 min. w temp. 100 stopni, następnie zwiększam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze przez godzinę. Jeżeli piekę w keksówkach, po upieczeniu wyciągam chlebek z foremek i kładę do przestudzenia na boku. Smacznego :-) Moje uwagi : otręby, płatki owsiane i nasiona, można podprażyć na suchej patelni. Ja prażę kilka minut na gorącej patelni, cały czas mieszając. Jeszcze ciepłe daję do reszty składników.

Zdjęcie - Prosty chleb z otrębami, słonecznikiem i siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Prosty chleb z otrębami, słonecznikiem i siemieniem lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów