Prosty chleb pszenno-żytni z pestkami dyni
Składniki:
- 500 ml letniej wody
- 150 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720-750
- 50 g pestek dyni
- 20 ml oleju Kujawski 3 ziarna
- 10 g cukru
- 10 g soli
- 4 g drożdży instant
Przygotowanie:
Obie mąki mieszamy z drożdżami. Dodajemy cukier, olej i sól i stopniowo dolewając wodę zarabiamy dość klejące się ciasto.
Odstawiamy pod przykryciem na 1,5 godz. do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagniatamy. Dodajemy pestki dyni.
Ciasto przekładamy do formy keksowej wyłożonej pergaminem i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut.
Chleb pieczemy przez ok. 40-45 minut w temp. 200ºC lub do chwili uzyskania ładnie wypieczonej skórki. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy chleb z foremki i dopiekamy bezpośrednio na ruszcie piekarnika.
Kroimy po wystudzeniu.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl/