Proste, szybkie i delikatne razowe pierniczki
Przepyszne, bardzo szybkie i proste pierniczki. Są delikatne, nie mają za dużo przypraw korzennych. Zrobiłam je z mąki żytniej razowej, której w ogóle nie czuć. Pierniczki po wyjęciu z piekarnika są mięciutkie, jednak po chwili twardnieją. Po kilku dniach (w szczelnie zamkniętym pojemniku) ponownie miękną. Nie można się od nich oderwać! Moja dekoracja to własna polewa czekoladowa i lukier oraz migdały i różne gotowe ozdóbki. Oczywiście każdy ma tutaj pole do popisu :)
Proste, szybkie i delikatne razowe pierniczki
/około 50 pierniczków/
1 i 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
1/2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru trzcinowego
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki miodu
1 łyżka masła
1 jajko
1/4 szklanki lekko ciepłego mleka
dekoracja:
50g gorzkiej czekolady + 1 łyżka masła
1/2 szklanki cukru pudru + 1 lub 2 łyżki soku z cytryny
migały w płatkach
różne ozdóbki
Miód rozpuścić. Na stolnicę wsypać obie mąki. Wlać na nie rozpuszczony miód. Wymieszać. Mieszając/siekając nożem dodawać cukier, sodę, przyprawę. Kiedy masa lekko przestygnie dodać jajko oraz masło. Dolewać stopniowo mleko i zagniatać ręką ciasto. Wyrabiać aż będzie gładkie przez około 10 minut. Ciasto, podzielone na części, rozwałkowywać i wycinać dowolne kształty. Resztki ciasta złożyć w kulę i na koniec również rozwałkować. Ciasteczka przekładać na blachę. Piec pierniczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Teraz czas, aby udekorować wystudzone pierniczki według swojego pomysłu :) Smacznego!