Proste, szybkie i delikatne razowe pierniczki

Proste, szybkie i delikatne razowe pierniczki

Zdjęcie - Proste, szybkie i delikatne razowe pierniczki :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepyszne, bardzo szybkie i proste pierniczki. Są delikatne, nie mają za dużo przypraw korzennych. Zrobiłam je z mąki żytniej razowej, której w ogóle nie czuć. Pierniczki po wyjęciu z piekarnika są mięciutkie, jednak po chwili twardnieją. Po kilku dniach (w szczelnie zamkniętym pojemniku) ponownie miękną. Nie można się od nich oderwać! Moja dekoracja to własna polewa czekoladowa i lukier oraz migdały i różne gotowe ozdóbki. Oczywiście każdy ma tutaj pole do popisu :)
Zdjęcie - Proste, szybkie i delikatne razowe pierniczki :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proste, szybkie i delikatne razowe pierniczki
/około 50 pierniczków/
1 i 1/2 szklanki mąki żytniej razowej

1/2 szklanki mąki pszennej

2/3 szklanki cukru trzcinowego

1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka przyprawy do piernika

2 łyżki miodu

1 łyżka masła

1 jajko

1/4 szklanki lekko ciepłego mleka

dekoracja:

50g gorzkiej czekolady + 1 łyżka masła

1/2 szklanki cukru pudru + 1 lub 2 łyżki soku z cytryny

migały w płatkach

różne ozdóbki


Miód rozpuścić. Na stolnicę wsypać obie mąki. Wlać na nie rozpuszczony miód. Wymieszać. Mieszając/siekając nożem dodawać cukier, sodę, przyprawę. Kiedy masa lekko przestygnie dodać jajko oraz masło. Dolewać stopniowo mleko i zagniatać ręką ciasto. Wyrabiać aż będzie gładkie przez około 10 minut. Ciasto, podzielone na części, rozwałkowywać i wycinać dowolne kształty. Resztki ciasta złożyć w kulę i na koniec również rozwałkować. Ciasteczka przekładać na blachę. Piec pierniczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Teraz czas, aby udekorować wystudzone pierniczki według swojego pomysłu :) Smacznego!
Zdjęcie - Proste, szybkie i delikatne razowe pierniczki :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów