Proste ciasto z owocami.

Proste ciasto z owocami.

Co tam masterszefy, gdy można upiec sobie samemu pyszne domowe ciasto z owocami prosto z drzewa. Świetnie sprawdzą się ostatnie soczyste brzoskwinie lub dojrzałe w promieniach wrześniowego słońca śliwki.

Słodkie, mocno maślane i jednocześnie kwaskowe od sporej ilości owoców. Dzięki glazurze ze złocistego miodu i bursztynowego amaretto ciasto zyskało nieco inny niż zazwyczaj charakter.

Zdjęcie - Proste ciasto z owocami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Właśnie mija pierwszy tydzień września. Nowe tornistry już zaznały szkolnego powietrza, pierwsze szkolne śniadania za nami, a piątki na dobry początek i zachętę już znalazły wygodne miejsce w dzienniczkach.Te pierwsze oceny cieszą najbardziej.

Coraz bardziej żal mi lata, bo i noce coraz chłodniejsze, wiatr bardziej porywisty, a promienie słońca nie parzą już tak jak do tej pory. Kolejny rok wkrótce zacznie tracić czuprynę utkaną z szumiących liści. Gdy tylko skończę smażyć powidła usiądę i nacieszę oczy wciąż zieloną lipą za oknem….

A weekend przywitam pachnącym ciastem z brzoskwiniami. Trochę nietypowe, niezmiennie proste i uzależniająco smaczne. Zanim zmrok zapadnie zostanie po nim tylko smak na podniebieniu i kilka okruchów. Nie szkodzi, upiekę znowu…

Składniki:

płaska forma o średnicy 22-23cm

  • 250g mąki
  • 120g cukru
  • 200g masła
  • 2 jajka
  • 60ml letniego mleka (1/4 szklanki)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki amaretto
  • ok 1/2 kg brzoskwiń lub śliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże zalałam ciepłym mlekiem i odstawiłam na 15 minut.
  • W tym czasie utarłam miękkie masło z cukrem na puch.
  • Stale ucierając dodawałam po jednym jajku, przesianą mąkę, sól oraz drożdże rozpuszczone w mleku.
  • Dość gęste ciasto wyłożyłam do natłuszczonej formy i obłożyłam owocami pokrojonymi w ósemki. Odstawiłam na 15 minut.
  • Miód rozmieszałam z amaretto i posmarowałam nim ciasto.
  • Wstawiłam do piekarnika i piekłam 35-40 minut w 170°C
  • Odstawiłam do przestudzenia.
  • Przed podaniem dodatkowo skropiłam miodem.

Smacznego!

Kategorie przepisów