Prosta sałatka z selera naciowego i brokułów
Właściwie, to byłem długo namawiany przez żonę moją, żebym wrzucał na bloga sałatki też, bo ona na ten przykład często poszukuje po sieci przepisów na sałatki. Ja się długo opierałem, bo tak naprawdę do sałatek nie przywiązuję zbytniej wagi – wymyślam ze składników które mam dostępne, robię i… zapominam. Nieraz zdarzyło mi się już, że ktoś koniecznie chciał przepis na sałatkę, którą podałem na jakiejś tam imprezie, a ja już nie pamiętałem nawet jaką wtedy sałatkę zrobiłem. Przygotowanie sałatki zazwyczaj nie zajmuje mi też więcej niż 10 min. co też może być przyczyną mojego niedoceniania tego składnika posiłku.
Tak czy siak dzisiaj dałem się wreszcie namówić i strzeliłem parę fotek sałatce którą zrobiłem do pysznego kurczaka pieczonego serwowanego przez mą ukochaną.
1 Brokuł
3 łodyżki selera naciowego.
3 łyżki majonezu
Łyżeczka curry
Łyżeczka keczupu
Sos sojowy.
Odrobina oliwy.
Szczypta soli
Brokuł gotujemy, najlepiej na parze, i odstawiamy do ostygnięcia.
Seler siekamy w plasterki.
W kubku mieszamy majonez, curry keczup i kilka kropli sosu sojowego, sól. Dolewamy troszkę oliwy. Jeśli konsystencja jest za gęsta możemy dodać odrobinę wody.
Oczywiście możemy też dodać jogurt naturalny, a nawet zmniejszyć proporcję majonezu i dodać więcej jogurtu. Ja z powodu drugiego kuchcika, który nadal nie chce tolerować laktozy [i ten stan pewnie jeszcze trochę potrwa], nie mogę sobie pozwolić na takie posunięcie.
Brokuł dzielimy na drobne części, mieszamy z posiekanym selerem i polewamy dipem.
Bardzo smaczna sałatka – wyśmienicie komponuje się z pieczonym kurczakiem, polecam również jako dodatek do mięs z grilla.
Tak czy siak dzisiaj dałem się wreszcie namówić i strzeliłem parę fotek sałatce którą zrobiłem do pysznego kurczaka pieczonego serwowanego przez mą ukochaną.
1 Brokuł
3 łodyżki selera naciowego.
3 łyżki majonezu
Łyżeczka curry
Łyżeczka keczupu
Sos sojowy.
Odrobina oliwy.
Szczypta soli
Brokuł gotujemy, najlepiej na parze, i odstawiamy do ostygnięcia.
Seler siekamy w plasterki.
W kubku mieszamy majonez, curry keczup i kilka kropli sosu sojowego, sól. Dolewamy troszkę oliwy. Jeśli konsystencja jest za gęsta możemy dodać odrobinę wody.
Oczywiście możemy też dodać jogurt naturalny, a nawet zmniejszyć proporcję majonezu i dodać więcej jogurtu. Ja z powodu drugiego kuchcika, który nadal nie chce tolerować laktozy [i ten stan pewnie jeszcze trochę potrwa], nie mogę sobie pozwolić na takie posunięcie.
Brokuł dzielimy na drobne części, mieszamy z posiekanym selerem i polewamy dipem.
Bardzo smaczna sałatka – wyśmienicie komponuje się z pieczonym kurczakiem, polecam również jako dodatek do mięs z grilla.