Precle czosnkowe z wyciekającym serem i rozmarynem
Od dawna nie mogłam pochwalić się nowymi przepisami, ani nawet jajecznicą, dlatego dzisiejszy wypiek sprawił mi podwójną przyjemność. Dwa tygodnie temu rozłożyła mnie grypa żołądkowa, zaraz potem przekształciła się w nieżyt żołądka- podsumowując, sucharki i wstręt do jedzenia. Jak ktoś naprawdę chce mi zrobić krzywdę to atakuje mój żołądek. To tak jakby zabrać piłkarzowi nogi, albo pianiście palce! Na szczęście to wszystko już za mną i mimo zbliżającej się wielkimi krokami sesji, mogę pichcić. Precle. Największą sławę zyskały chyba, gdy prawie zabiły George'a Busha. Nigdy specjalnie za nimi nie przepadałam, ale trochę "odpicowane" wyciekającym serem są dużo lepsze od przesolonego, wysuszonego oryginału. Życzę smacznego i uważajcie, żeby się nie zakrztusić!:)
Precle czosnkowe z wyciekającym serem i rozmarynem [8 precli] - 500g mąki - 250ml ciepłej wody - 15g drożdży - 1 łyżka masła - 1 łyżka cukru - 1 łyżka soli - 2 łyżki czosnku w proszku - 2 mozzarelle - suszony rozmaryn - 1 jajko - oliwa
W małym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłej wodzie ze szczyptą cukru. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Przelej do dużej miski i rozpuść 1 łyżkę masła. Dodaj rozpuszczone masło do drożdży i zmiksuj. W oddzielnej misce połącz ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, sól i czosnek (użyłam czosnku w proszku, żeby łatwiej połączył się z ciastem). Dokładnie wymieszaj. Miksując drożdże powoli dodawaj suche składniki nie przerywając miksowania. Gdy masa zrobi się gęsta, mieszaj rękami i dodaj resztę mikstury suchych składników. Posmaruj ręce oliwą i rozpocznij zagniatanie ciasta. Zagniataj energicznie przez 10 minut, posmaruj ciasto delikatnie oliwą, włóż do miski, przykryj materiałową ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja stawiam ciasto obok średnio rozgrzanego palnika). Daj ciastu wyrosnąć przez około godzinę. Teraz masz czas na posprzątanie:) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i posiekaj drobno mozzarellę. Wyjmij ciasto i rozwałkuj tworząc duży prostokąt. Pokrój na pasy o wymiarach ok. 5cm x 30cm. Na środku paska, na całej długości usyp górkę z mozzarelli (wymierz ilość tak, aby starczyło na resztę pasków). Sklej ze sobą boki, tak aby mozzarella została zamknięta w środku i zroluj. Staraj się, żeby nie powstały dziury, przez które mozzarella wypłynie podczas pieczenia. Z jednego paska powstają około 2 precle. Zawiń na kształt precla (patrz: zdjęcie) i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia (lub posmarowanej oliwą) blasze. Posmaruj dokładnie roztrzepanym jajkiem, a na koniec równomiernie posyp rozmarynem. Piecz przez ok. 30 minut.
Śliwka