Powidła śliwkowe z piekarnika - szybkie, bez mieszania
Powidła śliwkowe obowiązkowo muszą znaleźć się w każdej spiżarni. Wielu z nas nie wyobraża sobie jesieni bez tego specjału. Nie musisz już stać przy kuchni przez 3 dni, mieszając i pilnując, by się nie przypaliły. Jest na to prosty sposób - przygotowanie powideł w piekarniku, bez mieszania, doglądania. Bez uszczerbku na smaku przygotujesz je w jeden wieczór w bardzo prosty sposób, a nawet zyskają na smaku. Dzięki przypieczonym śliwkom z górnej warstwy nabiorą szlachetnego dymnego posmaku. Prawidłowo wysmażone powidła zmniejszają swoją objętość trzykrotnie, dlatego z 1,5 kg śliwek otrzymasz 2 słoiczki a 250 ml. Zapraszam do przepisu!
Składniki:
1,5 kg śliwek węgierek
150 g ksylitolu lub cukru
1 łyżka cynamonu
1 szczypta goździków
2 łyżki octu balsamicznego lub owocowego
Wykonanie:
- umyte, osuszone śliwki przeciąć na pół, wypestkować i w naczyniu do zapiekania wymieszać z ksylitolem, przyprawami i octem. Odstawić na 1 godzinę - przykryte, by puściły sok. Sok odlać na sitku lub durszlaku
- naczynie ze śliwkami umieścić w piekarniku na 3 godziny i 30 minut. Nie mieszać!
- wyjąć foremkę z piekarnika i przy pomocy ubijaka do ziemniaków rozdrobnić śliwki, aż do powstania jednolitego musu. Gdyby mus był za zwięzły można podlać gorącym sokiem (wcześniej odlanym) lub gorącą wodą, gdyby był za rzadki odlać nadmiar soku
- mus jeszcze raz wstawić do piekarnika na 10 minut. Gorące powidła przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków. Natychmiest zakręcić i ustawić "do góry dnem" na 10 minut, następnie odwrócić i całkowicie wystudzić
źródło: Essen&Trinken nr. 9/2105