Potrawka ziemniaczana z patelni
Jeszcze nie tortilla, ale już nie omlet – tak przybliżeniu można opisać potrawkę z patelni, na którą wyspiarze mówią skillet. Od nazwy naczynia, które w dawnych czasach było rodzajem rondelka z długą rączką i… trzema nóżkami.
Dzisiaj takich naczyń już się nie używa, ale nazwa została i czasami używa się jej, by dookreślić rodzaj patelni. Przyjmuje się, że patelnia do smażenia (frying pan) to naczynie z prostym brzegiem, zaś skillet to patelnia z brzegiem skośnym, rozchylonym. Wg tej definicji w handlu dostępne są niemal wyłącznie skillets lub z grubsza przypominające je patelnie.
Z nazwą potrawy też nie jest prosto. Dla jednych każde danie z patelni będzie nosić tę nazwę, dla innych to danie musi być mniej więcej zwarte. Wśród dań tego drugiego typu znajdą się nawet desery i ciasta z patelni, a także sporo zapiekanek. Potrawkę, którą prezentuję poniżej, również można na koniec wstawić na 2 minuty pod rozgrzaną górną grzałkę piekarnika, by przypiec ser od góry, ale nie jest to konieczne.
Pieprzne kiełbaski Cumberland zapieczone z ziemniakami i jajkami dają całkiem solidną potrawę, którą można przełamać zieloną sałatką z rukoli, roszpunki i musztardowców. Danie najlepsze jest na ciepło, dla smaku i koloru przybrane natką pietruszki.
POTRAWKA ZIEMNIACZANA Z PATELNI- 6 kiełbasek wieprzowych Cumberland
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 500 g drobnych ziemniaków sałatkowych
- 6 jajek
- 50 ml mleka
- 125 g sera z niebieską pleśnią
- 2 łyżki oliwy
- 3 listki świeżej szałwii lub ½ łyżeczki suszonej
- garść posiekanej natki pietruszki do przybrania
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Ziemniaki gotujemy na parze, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę (na średnim ogniu). Wyciskamy kiełbaski ze skórek i rozdrabniamy na patelni. Smażymy przez 5 minut, po czym dodajemy pomidorki koktajlowe, cebulę i szałwię (świeże listki pokrojone). Mieszamy wszystko i smażymy przez 3 minuty.
W dzbanku roztrzepujemy jajka z mlekiem. Zmniejszamy ogień pod patelnią, dodajemy pokrojone ziemniaki, doprawiamy solą oraz pieprzem i rozkruszamy na wierzchu połowę sera pleśniowego. Wylewamy masę jajeczną, rozprowadzając ją w miarę równo. Gotujemy ok. 5 minut, a następnie rozkruszamy na wierzchu pozostały ser. Gotujemy jeszcze 3 minuty, by jajka się dobrze ścięły. Przed podaniem posypujemy potrawkę natką pietruszki.
(przepis ze strony Lidla)