Potrawka z kurczakiem, warzywami i pęczakiem
Dzisiaj mam bardzo pożywny obiad. W składzie znajdzie się kasza gryczana, warzywa, suszone pomidory i filet z kurczaka. Przygotowuję go w trzech etapach. Gotowanie kaszy, krótkie smażenie warzyw i mięsa, a wszystko po to, żeby wszystkie składniki połączyć w jednym miejscu, czyli na talerzu. Kto lubi wszelkiego rodzaju kasze z gulaszami, na pewno zasmakuje w tej potrawie. Mięso kurczaka można zastąpić wieprzowiną, a pęczak kaszą gryczaną, czy nawet ryżem. Bardzo polecam :-)
Składniki dla 2 osób
- 2 filety z kurczaka lub 500 g łopatki pokrojonej w kostkę
- 1 duża marchewka pokrojona w słupki
- 1 papryka pokrojona w paski
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 5 suszonych pomidorów z zalewy pokrojonych na małe kawałki
- 150 g pęczaku
- po pół łyżeczki tymianku, majeranku i rozmarynu
- sól i pieprz
- domowa przyprawa domowa do mięs
- olej
- Kaszę gotuję w posolonej wodzie, odcedzam i trzymam w ciepłym miejscu.
- Na patelnię daję pół słoiczka zalewy z suszonych pomidorów. Na zalewie, cały czas mieszając podsmażam suszone pomidory, marchewkę, paprykę, cebulę i czosnek. Kiedy warzywa lekko zmienią kolor, patelnię odstawiam.
- Na drugiej patelni, na oleju, smażę mięso kurczaka, do czasu, aż zmieni kolor. Pod koniec dodaję suszone zioła, mieszam, dodaję szklankę wody i całość duszę ok 10 min.
- Do kurczaka dodaję warzywa, wszystko duszę ok. 7 min, doprawiam do smaku.
- Gulasz podaję z pęczakiem, kaszą gryczaną lub ryżem. Smacznego :-)
Moje uwagi: jeżeli zamiast kurczaka robię potrawkę z wieprzowiny, mięso odpowiednio długo duszę, aż do miękkości.