Potrawa meksykańska babci Kazi

Potrawa meksykańska babci Kazi
Zdjęcie - Potrawa meksykańska babci Kazi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Potrawa meksykańska babci Kazi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Potrawa meksykańska babci Kazi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Potrawa meksykańska babci Kazi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Potrawa meksykańska babci Kazi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Potrawa meksykańska babci Kazi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Potrawa meksykańska babci Kazi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Potrawa meksykańska babci Kazi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Potrawa meksykańska babci Kazi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Potrawa meksykańska babci Kazi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • ryż - 1 torebka albo 100 g
  • kukurydza - 1 puszka
  • fasola czerwona - 1 puszka
  • papryka - 2 szt.
  • cebula - 2 szt. (średnie) albo 3 szt. (mniejsze)
  • pieczarki - 500 g
  • mięso mielone - 300 g
  • sok pomidorowy - 1 ½ szklanki
  • bulion - 1 szklanka
  • olej Kujawski - 3 łyżki
  • olej Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią - 1 łyżka
Opcjonalnie:
  • marchewka - 2 szt.
  • pomidory krojone - 1 puszka
  • kminek mielony - 1 łyżeczka
  • kolendra mielona - 1 łyżeczka
  • goździki - kilka szt.
  • majeranek - 2 łyżeczki
  • oregano - 1 łyżeczka
  • sos Worchestershire - 2 łyżki
  • papryczka chili - 1 szt. albo kilka kropel sosu Tabasco
  • ser
  • śmietana
  • jalapenos
Przygotowanie

Cebulę i paprykę drobno pokroić. Pieczarki pokroić w talarki. Ugotować ryż i bulion.Na patelni rozgrzać olej Kujawski oraz olej Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i czosnkiem. Wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pokrojone warzywa. Ja do smaku dodaje również marchewkę i czasem seler naciowy. Smażyć około 5 minut. Zrobić miejsce na środku patelni i dodać mięso. Obsmażyć i wymieszać z warzywami. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć około 3-5 minut. Dodać sok pomidorowy i bulion. Ja dodaję również puszkę pokrojonych pomidorów - wtedy smak pomidorowy będzie bardziej intensywny. Dodać wszystkie przyprawy.

Gotować około 30 minut, aż płyn się zredukuje. Przepłukać fasolę, dodać wraz z ugotowanym ryżem i kukurydzą i dusić około 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Podawać z tartym serem, śmietaną (w oddzielnym naczyniu), guacamole, nachosami albo tortillami oraz marynowanymi papryczkami jalapenos.

Kategorie przepisów