Porzeczkowe mini- serniczki z Malibu
Kokos z czerwoną porzeczką to para idealna. Serniczki w takim klimacie wprost nie mogą okazać się klapą. Podkręcone Malibu i upieczone w malutkich muffinkowych foremkach - w sam raz na piknik zdają egzamin na 5-tkę!
/ przepis własny na 9 mini-serniczków/
- 250 g twarogu sernikowego - 45 g cukru kryształu - garstka czerwonych porzeczek - 4 łyżki wiórek kokosowych (25 g) - 1 łyżka Malibu (15 g) - 1 jajko - 1 łyżka proszku budyniowego
spód: - 1 duży baton musli o wadze 50 g
dekoracja: - wiórki kokosowe - ewentualnie cukier puder
Baton musli pokroić w drobną kostkę. W dużej misce wymieszać twaróg, wbić jajko i wsypać cukier- nadal miksując wsypać proszek budyniowy, wiórki kokosowe i wlać Malibu . Spody foremek wypełnić pokrojonym batonikiem musli (tyle, aby zakryło dno- patrz zdjęcie).
Następnie nakładać po 1 łyżce masy sernikowej do każdej foremki. Porzeczki umyć, pozbawić listków i odszypułkować. Wkładać na sam wierzch sernikowej masy.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni ( z termoobiegiem) i piec w nim serniczki przez ok. 20-25 minut.
Podawać po całkowitym wystudzeniu. Udekorować wiórkami kokosowymi i jeśli chcecie cukrem pudrem. Smacznego!
Bądź na bieżąco, śledź Waniliową na facebooku :)
______________________________♥____________________________