Porowa jaglanka z ciecierzycą i filetem gładzicy
Proste, smaczne i zdrowe danie ............ na piątkowy obiad / i nie tylko/. Jest to jedno z moich ulubionych dań , do przygotowania którego użyłam świeży filet z gładzicy. Można go śmiało zastąpić dowolnym gatunkiem ryby. Potrawka z kaszy i ciecierzycy smakuje doskonale
również samodzielnie.....
Składniki: /2 porcje/
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 mały por /jasna część/
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz /do smaku
- kawałek ostrej papryczki
- zielona pietruszka do dekoracji
- 2 płaty fileta gładzicy/bez skóry/
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb
- sól /do smaku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie: -Obrany por pokroić w półkrążki i podsmażyć na oliwie. -Wsypać ugotowaną ciecierzycę, dodać pokrojoną papryczkę, kaszę jaglaną, doprawić do smaku i przełożyć do przełożyć do żaroodpornego , naczynia /przed podaniem wstawić do piekarnika/.
-Umyte, osuszone płaty ryby skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawą. -Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą , ułożyć filety, na wierzch nałożyć masło. -Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika /180st/ na ok. 20 minut. -Upieczoną rybę podawać z przygotowaną wcześniej kaszą. -Upieczone filety można ułożyć na wierzchu kaszy i wstawić ponownie na kilka minut do piekarnika. -Udekorować zieloną
pietruszką.