Pomidory nadziewane tuńczykiem

Pomidory nadziewane tuńczykiem
Zdjęcie - Pomidory nadziewane tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pomidory nadziewane tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pomidory nadziewane tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pomidory nadziewane tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 4 duże pomidory (ok. 1 kg)
  • 150 g tuńczyka w sosie własnym w kawałku
  • 120 g kukurydzy
  • 100 ml oleju Kujawski lnianego tłoczonego na zimno
  • 50 g cebuli
  • 15 ml soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy i drobno kroimy lub ścieramy na tarce o średnich oczkach.

Żółtko lekko mieszamy z musztardą, sokiem z cytryny i szczyptą soli. Ubijając rózgą, dolewamy wąską strużką olej Kujawski do uzyskania lekkiej konsystencji majonezu.

Z pomidorów odcinamy czubki i wydrążamy, uważając, by nie przeciąć pomidora na wylot.

Do majonezu dodajemy jajka, osączonego z zalewy tuńczyka i kukurydzę oraz drobno posiekaną cebulę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przygotowaną sałatką napełniamy pomidory.



Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut 

Kategorie przepisów