Pomidorowy filet z kurczaka z mozzarellą
Czasem wcale nie potrzeba wiele wysiłku by wyczarować dla rodziny smakowity obiad. Mnie udało się to z pomocą poniższego przepisu.
A co dokładnie kryje się pod nazwą „pomidorowy filet z kurczaka z mozzarellą”? To nic innego jak pieczona pierś kurczaka nacierana marynatą z suszonych pomidorów i koncentratu pomidorowego. Z wierzchu piersi robi się nacięcia i w miejsca te wkłada plastry mozzarelli, które podczas pieczenia przyjemnie się roztapiają. Minimum wysiłku, maksimum smaku.
Pieczona pierś kurczaka jest soczysta i smakowita, a dodatkowo ciekawie wygląda. Polecam.
- 2 większe pojedyncze piersi kurczaka
- 1 op. mozzarelli w zalewie
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4-6 suszonych pomidorów
- 1-2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
- opcjonalnie – szczypiorek do dekoracji
Do naczynia dajemy suszone pomidory wraz z olejem, tymianek, natkę pietruszki oraz koncentrat pomidorowy. Całość miksujemy przy pomocy blendera na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy na 6-8 plasterków.
Z wierzchu piersi robimy 3-4 dosyć głębokie nacięcia. W powstałe rowki wkładamy plastry mozzarelli. Kurczaka nacieramy przygotowaną marynatą. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki.
Po tym czasie mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy przez około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Upieczone mięso odkładamy na około 5-8 minut (aby „odpoczęło”), po czym kroimy na pół.
Polecam również przepis na Sałatkę śniadaniową z jajkiem, szynką i serem