Pomidorowe pęczotto z marynowaną fetą

Pomidorowe pęczotto z marynowaną fetą

Słowo "pęczotto" podobnie jak "kaszotto" na dobre zadomowiło się w nasym języku, tak jak i samo danie. Jest ono odpowiednikiem włoskiego risotto, z tą różnicą, że zamiast ryżu dusimy kaszę. Wymaga mniej precyzji, a smakuje równie wybornie. A do tego jest bardzo zdrowe! Można je podawać jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielne, jednogarnkowe danie wegetariańskie. Przepis zaczerpnięty od samego Yotama Ottolenghi z Jerozolimy. Zdjęcie - Pomidorowe pęczotto z marynowaną fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:
200 g kaszy pęczak
30 g masła
90 ml oliwy
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
2 małe szalotki, pokrojone w kostkę
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
4 gałązki tymianku
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 liść laurowy
skórka otarta z 1/4 cytryny
1/4 łyżeczki płatków chili
400 g pomidorów z puszki, posiekanych
700 ml bulionu warzywnego
300 ml passaty pomidorowej
1 łyżka nasion kminku
300 g sera feta, pokruszonego na dwu-centymetrowe kawałkiświeże listki kolendry
sól
Przygotowanie:Pęczak płuczemy pod zimną wodą i odstawiamy do odcieknięcia.Na dużej patelni rozgrzewamy masło z 2 łyżkami oliwy (resztę oliwy użyjemy do marynowania fety) i smażymy seler, szalotki i czosnek na wolnym ogniu około 5 minut lub do miękkości. Następnie dodajemy kaszę, tymianek, paprykę, liść laurowy, skórkę z cytryny, płatki chili, pomidory, bulion, passatę i około 1/4 łyżeczki soli. Mieszamy i zagotowujemy. zmniejszamy ogień i dusimy 45 minut. Często mieszamy i uważamy, żeby pęczak nie przykleił się do dna patelni. W gotowym daniu kasza powinna być miękka, a większość płynu wchłonięta. W czasie kiedy pęczotto się gotuje, na suchej patelni prażymy przez kilka minut kminek. Następnie rozcieramy go w moździerzu, tak by niektóre ziarna pozostały całe. Dodajemy je z pozostałą oliwą do fety i delikatnie mieszamy.Gotowe pęczotto dzielimy na 4 porcje. Na każdą nakładamy marynowaną fetę razem z oliwą i posypujemy listkami kolendry.Zdjęcie - Pomidorowe pęczotto z marynowaną fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pomidorowe pęczotto z marynowaną fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów