Pomidorowa kasza gryczana z greckim jogurtem


Ten przepis wydaje mi się wyjątkowo studencki. Spodoba się także tym, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie, a nie chcą jeść „byle czego”. W tej odsłonie kasza gryczana jest wyjątkowo aromatyczna i wyraźna. Mimo swej prostoty to danie jakoś mnie zachwyca. Można je modyfikować na różne sposoby. Sycąca i rozgrzewająca kasza – idealna na sezon jesienno - zimowy.



Przepis miałam umieścić na blogu trochę później, ale zmobilizowały mnie dziewczyny z bloga studenciwkuchni.blogspot.com. Serdecznie je pozdrawiam i życzę powodzenia w studenckiej kuchni (sobie zresztą też, bo jeszcze kilka miesięcy mogę postudencić;)).

Pomidorowa kasza gryczana z greckim jogurtem
(seria KUCHNIA WEGETARIAŃSKA, Cztery pory roku – Zima, przepis autorstwa Piotra Henschke z moimi małymi zmianami)

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 2 szklanki soku pomidorowego albo domowego przecieru rozmieszanego z wodą (może być też puszka pomidorów rozmieszana z wodą)
  • ½ łyżeczki soli, szczypta pieprzu
  • 1 świeża papryka czerwona
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii lub tymianku (wybrałabym tymianek)
  • kilka liści świeżej bazylii (może być nać pietruszki albo oregano)
  • 1 łyżka masła
  • mały gęsty jogurt naturalny (najlepiej typu greckiego) * w oryginale była śmietana, ale osobiście wolę jogurt

W garnku na rozpuszczonym maśle przez około 2 minuty uprażyć surową kaszę (dzięki temu kasza będzie ugotowana na sypko). Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i sól. Zalać wszystko sokiem pomidorowym i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Podawać z dużym kleksem jogurtu lub śmietany. Można posypać czymś zielonym – świeżymi ziołami.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy