Pomarańczowy chleb tostowy na zakwasie
Jestem miłośniczką tostów francuskich, ale także domowego chleba, dlatego od czasu do czasu zabieram się za upieczenie tostowego bochenka. Takiego, który jest delikatny, jego kromki mają prostokątny kształt, świetnie się nadaje do namoczenia w jajku oraz mleku i odsmażenia lub zrobienia chrupiących grzanek z piekarnika.
Tym razem chciałam, aby mój chleb tostowy był na zakwasie. Być może pamiętacie przepis w wersji jogurtowej, teraz również chciałam, aby był lekki mimo dodatku zakwasu, dlatego zdecydowałam się na wersję cytrusową.
Trwa sezon na czerwone pomarańcze i to one znalazły się w moim cieście. Do tego plasterki pomarańczy udekorowały także wierzch chleba
Pomarańczowy chleb tostowy na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 10 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 50 min. Porcje: 1 Składniki
- 650 g mąki pszennej typ 650
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 250 ml letniego mleka
- 200 ml soku z czerwonych pomarańczy
- 2 łyżki skórki startej z pomarańczy
- 2-3 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- jajko
- Wierzch:
- 3 plastry pomarańczy (opcjonalnie)
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy cukier, sól, aktywny zakwas, świeżo tartą skórkę z pomarańczy. Wbijamy jajko. Wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy do suchych składników.
- Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
- Elastyczne ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem (12x30cm). Wierzch wyrównujemy i dekorujemy plasterkami pomarańczy.
- Przyszły chleb przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
- Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 220 stopniach przez 20 minut, następnie 20 minut w 200 stopniach.
- Wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z masłem.