Pomarańczowe muffiny z jagodami i kruszonką
Muffinki to takie małe pocieszacze. Taki lek na smutki, humory, gorsze dni. To także doskonała wymówka na małe co nieco do kawy, herbaty... Doskonałe na piknik, do pracy, w podróż. Jednym słowem - idealne !
Dziś proponuję Wam przygotować pachnące pomarańczą muffiny z jagodami i kruszonką. Dbający o linię, kruszonkę mogą pominąć, a białą mąkę - zastąpić pełnoziarnistą.
Muffinek takich mogliście zakosztować na Pikniku Smkosza, który to odbył się w minioną niedzielę w Lublinie na Moście Kultury.
Składniki:
Na kruszonkę:
Wykonanie:
Przygotować kruszonkę. W tym celu zimne masło rozetrzeć z mąką i cukrem. Rozcierać energicznie, w palcach, formując "grudki" , starając się nie ogrzewać zbytnio masła. Gotową kruszonkę na czas przygotowywania ciasta na muffiny, schować do lodówki lub jeszcze lepiej - do zamrażarki.
W jednym naczyniu wymieszać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.
Jajko, jogurt, olej i cukier zmiksować- nie ubijać. Dodać otartą skórkę z pomarańczy i wymieszać.
Do suchych składników dodać składniki mokre - szybko zamieszać.
Ciastem napełniać wyłożoną papilotkami formę do muffinek, lub sztywne papilotki na muffiny. Ciasto nakładać do wysokości 3/4. Po wierzchu posypać jagodami i kruszonką.
Piec około 20 minut, aż muffiny zabiorą złocistego koloru.
Smacznego !
Dziś proponuję Wam przygotować pachnące pomarańczą muffiny z jagodami i kruszonką. Dbający o linię, kruszonkę mogą pominąć, a białą mąkę - zastąpić pełnoziarnistą.
Muffinek takich mogliście zakosztować na Pikniku Smkosza, który to odbył się w minioną niedzielę w Lublinie na Moście Kultury.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- szklanka jagód
Na kruszonkę:
- 100 g mąki
- 75 g zimnego masła
- 3-4 łyżki cukru
Wykonanie:
Przygotować kruszonkę. W tym celu zimne masło rozetrzeć z mąką i cukrem. Rozcierać energicznie, w palcach, formując "grudki" , starając się nie ogrzewać zbytnio masła. Gotową kruszonkę na czas przygotowywania ciasta na muffiny, schować do lodówki lub jeszcze lepiej - do zamrażarki.
W jednym naczyniu wymieszać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.
Jajko, jogurt, olej i cukier zmiksować- nie ubijać. Dodać otartą skórkę z pomarańczy i wymieszać.
Do suchych składników dodać składniki mokre - szybko zamieszać.
Ciastem napełniać wyłożoną papilotkami formę do muffinek, lub sztywne papilotki na muffiny. Ciasto nakładać do wysokości 3/4. Po wierzchu posypać jagodami i kruszonką.
Piec około 20 minut, aż muffiny zabiorą złocistego koloru.
Smacznego !