Pomarańczowe markizy

Synek bardzo chciał robić ciasteczka. Uwielbia je wykrawać, a więc znalazłam taki przepis aby mógł robić to co lubi :)

Przepis na te ciastka pochodzi z gazetki "Lubię gotować" - karnawałowe słodkości. Są w niej przepisy również na faworki i pączki oraz na różne ciasteczka i ciasta :)

Na razie przedstawiam nasze markizy pomarańczowe :)

Zdjęcie - Pomarańczowe markizy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nasze kształty (przypominają trochę świąteczne pierniczki,ale co tam:)

Zdjęcie - Pomarańczowe markizy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na ciasto:

*20 dag masła

*10 dag cukru pudru

*torebka cukru waniliowego

*sól

*5 dag wiórków kokosowych

*1 pomarańcza

*30 dag mąki (ja potrzebowałam nieco więcej)

*jajko

*3 łyżki soku pomarańczowego

*łyżka margaryny

*dżem pomarańczowy

 

 

Do dekoracji:

*opakowanie (10 dag) polewy czekoladowej

*4 łyżki pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

 

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać szczyptę soli, wiórki kokosowe, obraną i bardzo drobno posiekaną pomarańczę.

Wsypać przesianą mąkę, wbić jajko, wlać sok pomarańczowy i wyrobić ciasto.

Gładkie ciasto włożyć do salaterki, przykryć i schłodzić w lodówce przez 3 godziny. Następnie rozwałkować na placek grubości 3 mm. Wyciąć z niego romby lub trójkąty albo dowolne kształty. My skorzystaliśmy z foremek, które używaliśmy robiąc pierniczki, a więc mamy gwiazdki i serduszka. :)

Ułożyć je luźno na natłuszczonej margaryną dużej blasze i piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Powinny być jasnozłote.

Dżem zagotować w rondelku, przestudzić i sklejać nim po dwa ciasteczka.

Sklejone ciasteczka pokryć polewą i posypać skórką pomarańczową.

Smacznego ! :)

Zdjęcie - Pomarańczowe markizy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy