Pomarańczowa zupa krem z pieczonych warzyw

Pomarańczowa zupa krem z pieczonych warzyw

Zdjęcie - Pomarańczowa zupa krem z pieczonych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ta zupa to jest totalny odlot! Jak raz spróbujecie, to innej zupy już nigdy nie będziecie chcieli zjeść! Aromatyczne i przepyszne połączenie smaków różnych warzyw! Mało kto wie, ale to pszczołom zawdzięczamy wiele składników tej zupy! Pszczoły, korzystając z kwiatków, pozyskują pokarm, a my mamy między innymi przepyszne pomidorki!

Składniki na pomarańczową zupę krem z pieczonych warzyw:

  • 500 g pomidorów pokrojone na ćwiartki
  • 2 duże obrane i pokrojone marchewki
  • 2 pokrojone czerwone papryki
  • 2 pokrojone czerwone cebule
  • główka obranego czosnku
  • 3-4 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • łyżka bazylii
  • 500 ml bulionu
  • łyżeczka chilli i rozmarynu
  • olej Kujawski do smażenia grzanek
  • bagietka
  • 150 g startego żółtego sera
  • śmietana 18% do podania
  • bazylia
  • sól, pieprz

 

Zdjęcie - Pomarańczowa zupa krem z pieczonych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie pomarańczowej zupy kremu z pieczonych warzyw:

Pokrojone warzywa przekładamy na blachę do pieczenia, polewamy olejem Kujawskim z czosnkiem, dodajemy bazylię, sól, pieprz i mieszamy. Całość pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Upieczone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy przygotowanym bulionem, dodajemy rozmaryn i chilli – blendujemy na krem, który można zagotować.

Na oleju Kujawskim podsmażamy pokrojoną na kromki bagietkę z serem. Podsmażamy pod przykryciem na małym ogniu, żeby ser się ładnie roztopił.

Pomarańczową zupę krem z pieczonych warzyw podajemy ze śmietaną i startym serem np. mozzarellą.

Zdjęcie - Pomarańczowa zupa krem z pieczonych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów