Pomarańczowa zupa krem z pieczonych warzyw
Ta zupa to jest totalny odlot! Jak raz spróbujecie, to innej zupy już nigdy nie będziecie chcieli zjeść! Aromatyczne i przepyszne połączenie smaków różnych warzyw! Mało kto wie, ale to pszczołom zawdzięczamy wiele składników tej zupy! Pszczoły, korzystając z kwiatków, pozyskują pokarm, a my mamy między innymi przepyszne pomidorki!
Składniki na pomarańczową zupę krem z pieczonych warzyw:
- 500 g pomidorów pokrojone na ćwiartki
- 2 duże obrane i pokrojone marchewki
- 2 pokrojone czerwone papryki
- 2 pokrojone czerwone cebule
- główka obranego czosnku
- 3-4 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
- łyżka bazylii
- 500 ml bulionu
- łyżeczka chilli i rozmarynu
- olej Kujawski do smażenia grzanek
- bagietka
- 150 g startego żółtego sera
- śmietana 18% do podania
- bazylia
- sól, pieprz
Przygotowanie pomarańczowej zupy kremu z pieczonych warzyw:
Pokrojone warzywa przekładamy na blachę do pieczenia, polewamy olejem Kujawskim z czosnkiem, dodajemy bazylię, sól, pieprz i mieszamy. Całość pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Upieczone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy przygotowanym bulionem, dodajemy rozmaryn i chilli – blendujemy na krem, który można zagotować.
Na oleju Kujawskim podsmażamy pokrojoną na kromki bagietkę z serem. Podsmażamy pod przykryciem na małym ogniu, żeby ser się ładnie roztopił.
Pomarańczową zupę krem z pieczonych warzyw podajemy ze śmietaną i startym serem np. mozzarellą.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis