Polski chleb na zakwasie z ziarnami
Kolejny z naszych chlebów. Na żytnim zakwasie, z trzema rodzajami mąki i dodatkiem ziaren.
Kromka takiego chleba, masełko i nowalijki...
Smacznego.
Chleb na zakwasie z ziarnami - Laura
SKŁADNIKI:
(na dwa bochenki)
- 30 dkg zakwasu żytniego dokarmionego przed 10 godzinami
- 40 mąki pszennej chlebowej
- 40 dkg mąki żytniej typ 1400
- 40 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki słonecznika
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 2,5 łyżki soli
- 5 dkg świeżych drożdży (opcjonalnie, jeśli zakwas jest bardzo aktywny, drożdże można pominąć)
- 3-4 szklanki wody
Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami wody, odstawić na kilka minut.
Do dużej miski wsypać mąki i ziarna, dodać zakwas, sól oraz drożdże. Wlać 3 szklanki wody i wyrobić ciasto. Jeśli uznamy, że jest zbyt gęste dodać więcej wody. Ja preferuję rzadsze ciasto, a ponieważ piekę swoje chleby w formach nie muszę pilnować gęstości aby móc uformować z ciasta bochenek.
Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie ponownie wyrobić i podzielić na pół. Uformować bochenki lub po prostu przełożyć do foremek. Chlebki przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia - po 2 godzinach powinny być gotowe do wypieku.
Piec w temperaturze 220 stopni przez 20 minut. Po tym czasie chlebek należy wyjąć z foremek, zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 30-40 minut.
Wystudzić na kratce.
Chleb na zakwasie z ziarnami - Laura Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: