Polski chleb na zakwasie z ziarnami

Polski chleb na zakwasie z ziarnami

Kolejny z naszych chlebów. Na żytnim zakwasie, z trzema rodzajami mąki i dodatkiem ziaren.

Kromka takiego chleba, masełko i nowalijki...

Smacznego.

Zdjęcie - POLSKI CHLEB NA ZAKWASIE Z ZIARNAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chleb na zakwasie z ziarnami - Laura SKŁADNIKI: (na dwa bochenki)

  • 30 dkg zakwasu żytniego dokarmionego przed 10 godzinami
  • 40 mąki pszennej chlebowej
  • 40 dkg mąki żytniej typ 1400
  • 40 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki słonecznika
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 2,5 łyżki soli
  • 5 dkg świeżych drożdży (opcjonalnie, jeśli zakwas jest bardzo aktywny, drożdże można pominąć)
  • 3-4 szklanki wody

Drożdże wymieszać z kilkoma łyżkami wody, odstawić na kilka minut.
Do dużej miski wsypać mąki i ziarna, dodać zakwas, sól oraz drożdże. Wlać 3 szklanki wody i wyrobić ciasto. Jeśli uznamy, że jest zbyt gęste dodać więcej wody. Ja preferuję rzadsze ciasto, a ponieważ piekę swoje chleby w formach nie muszę pilnować gęstości aby móc uformować z ciasta bochenek.
Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie ponownie wyrobić i podzielić na pół. Uformować bochenki lub po prostu przełożyć do foremek. Chlebki przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia - po 2 godzinach powinny być gotowe do wypieku.
Piec w temperaturze 220 stopni przez 20 minut. Po tym czasie chlebek należy wyjąć z foremek, zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 30-40 minut.
Wystudzić na kratce.
Zdjęcie - POLSKI CHLEB NA ZAKWASIE Z ZIARNAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chleb na zakwasie z ziarnami - Laura

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów