Policzki wołowe w winie z domowymi kluseczkami

Policzki wołowe w  winie z domowymi kluseczkami

Delikatne mięso policzków od jakiegoś czasu stało się popularne wśród osób gotujących w TV. W ostatnim czasie kilkukrotnie widziałam, że ktoś je poleca. Prawdę mówiąc wcześniej nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje. Kupiłam i spróbowałam zmierzyć się z nimi.
Efekt - delikatne i bardzo smaczne mięsko. Duszone w winie i podane z kluseczkami własnej roboty - naprawdę rewelacyjne.
Zdjęcie - POLICZKI WOŁOWE W WINIE Z DOMOWYMI KLUSECZKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Policzki wołowe w winie - Laura SKŁADNIKI:

  • 1 kg policzków wołowych (oczywiście można wykorzystać inną część wołu)
  • 1-2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1,5-2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić na mniejsze kawałki.
Obsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać pokrojoną na plastry cebulę oraz pokrojony w plastry czosnek.
Mieszając co jakiś czas smażyć chwilę razem.
Oprószyć solą i pieprzem, wlać wino, zmniejszyć ogień i dusić.
Dusić powinno się na bardzo wolnym ogniu około 2 godziny - mięso musi być miękkie, a wino powinno się zredukować. Pod koniec duszenia dodać przecier i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
SKŁADNIKI NA KLUSKI:
  • 2 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Odstawić na kilka minut i ponownie wyrobić.

Zagotować osoloną wodę w dużym garnku (3-4 litry).

Przecisnąć ciasto przez kluseczkomanię* lub durszlak z dużymi dziurami. Po 2-3 minutach odsączyć kluski na sicie.

Podawać z mięsem i sosem.
* kluseczkomania to taka tacka z dziurami z Tupperware

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów