Polenta grilowana - odsłona druga

Polenta grilowana - odsłona druga

Pisalam juz na mojej stronie o "magicznej wloskiej potrawie", otoż i ona w nowej postaci -tym razem grilowanej.

O zaletach i mozliwosciach jej wykorzystania mozemy mowic wiele,w kolejnych wpisach pokaze inne potrawy z udzialej tej prostej kukurydzianej kaszki.

Gotujemy ja dokladnie tak, jak sie gotuje kasze manne,wylewamy do formy jaka chcemy jej nadac -ja uzylam naczynia plaskiego zaroodpornego,po to aby latwo kroic kawalki palenty i potem je grilowac.

Grilowana polente podajemy do mies,z grilowanymi warzywami ,sprawdza sie w kazdej postaci,i co wazne-robi sie niemal sama.

Moja polente dzis podalam z pulpetem miesnym w sosie-pycha!

Zachecam do jej przyrzadzenia!

Zdjęcie - Polenta  grilowana -odslona druga - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Polenta grilowana -odslona druga

Skladniki .1 szklanka polenty

.2 szklanki wody

.sol i pieprz

.olej do smarowania

Wykonanie

Zdjęcie - Polenta  grilowana -odslona druga - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kaszke kukurydziana zalewamy woda,solimy i podgrzewamy ciagle mieszac,kiedy zaczyna dobrze "prykac ",polenta jest gotowa.

Wylewamy ja bezposrednio do naczynia zaroodpornego i studzimy ( 2 godz ).

Zdjęcie - Polenta  grilowana -odslona druga - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykladamy ja na deske i kroimy porcje.

Zdjęcie - Polenta  grilowana -odslona druga - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smazymy porcje palenty na posmarowanym olejem grilu-a tak wyglada po grilowaniu.

Prosty sposob na szybkie ,magiczne danie.

Smacznego!

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów