Polenta grilowana - odsłona druga
Pisalam juz na mojej stronie o "magicznej wloskiej potrawie", otoż i ona w nowej postaci -tym razem grilowanej.
O zaletach i mozliwosciach jej wykorzystania mozemy mowic wiele,w kolejnych wpisach pokaze inne potrawy z udzialej tej prostej kukurydzianej kaszki.
Gotujemy ja dokladnie tak, jak sie gotuje kasze manne,wylewamy do formy jaka chcemy jej nadac -ja uzylam naczynia plaskiego zaroodpornego,po to aby latwo kroic kawalki palenty i potem je grilowac.
Grilowana polente podajemy do mies,z grilowanymi warzywami ,sprawdza sie w kazdej postaci,i co wazne-robi sie niemal sama.
Moja polente dzis podalam z pulpetem miesnym w sosie-pycha!
Zachecam do jej przyrzadzenia!
Polenta grilowana -odslona druga
Skladniki .1 szklanka polenty
.2 szklanki wody
.sol i pieprz
.olej do smarowania
Wykonanie
Kaszke kukurydziana zalewamy woda,solimy i podgrzewamy ciagle mieszac,kiedy zaczyna dobrze "prykac ",polenta jest gotowa.
Wylewamy ja bezposrednio do naczynia zaroodpornego i studzimy ( 2 godz ).
Wykladamy ja na deske i kroimy porcje.
Smazymy porcje palenty na posmarowanym olejem grilu-a tak wyglada po grilowaniu.
Prosty sposob na szybkie ,magiczne danie.
Smacznego!