Polędwiczki z winogronami i czereśniami

Polędwiczki to bardzo wdzięczny materiał na obiad. Robią się szybko, są delikatne i smaczne, bardzo dobrze komponują się z owocami.
Polędwiczki z winogronami i czereśniami
Polędwiczkę oczyścić z błonek pokroić na centymetrowe plasterki i rozgnieść je dłonią. Posolić, popieprzyć i usmażyć na złoto na oleju. Zdjąć z patelni. Cebulkę pokroić w półplasterki i poddusić na tym samym oleju. Dodać ponownie polędwiczki oraz dorzucić winogrona i połówki wypestkowanych czereśni. Zalać mieszaniną wina, miodu i octu balsamicznego i dusić około 10 minut aż sos się zredukuje.
Polędwiczki z winogronami i czereśniami
- 400g polędwiczek wieprzowych
- 1 czerwona cebula
- garść winogron rodzynkowych
- garść czereśni
- pół szklanki białego wina
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz, olej

