Polędwiczki wieprzowe zapiekane z serem pleśniowym i orzechami
3 składniki i doskonały efekt pod każdym względem. Soczysta polędwiczka, wyrazisty ser i chrupiące orzechy stanowią razem obiad godny specjalnej okazji :)
Jak widać na zdjęciu, polędwiczka jest całkowicie dopieczona, lecz nadal soczysta. Mojemu M. właśnie takie mięso odpowiada najbardziej, ja wolę nieco bardziej różowe. Jeżeli i Wy takie wolicie, polecam skrócić czas pieczenia z 20 do 15 minut, a później zostawić polędwiczkę w piecu na nie dłużej niż 10 minut.
Tak czy siak – danie wyjdzie bezwzględnie pyszne :)
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE ZAPIEKANE Z SEREM PLEŚNIOWYM I ORZECHAMI
(2 porcje)
2 kawałki polędwiczki wieprzowej po ok. 150g każdy,
ser z niebieską pleśnią (Blue, Lazur lub gorgonzola),
2 łyżki wyłuskanych orzechów włoskich,
1 duży ząbek czosnku,
1 łyżka oliwy pieprz
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni.
Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z oliwą. Polędwiczki oprószyć pieprzem i natrzeć oliwą z czosnkiem. Następnie umieścić mięso w żaroodpornym naczyniu i wstawić do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 15-20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia na mięsie ułożyć plastry sera i posypać orzechami. Po tych 5 minutach wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim mięso jeszcze na 10 minut. Ser wraz z oliwą i orzechami utworzy pyszny sos, którym trzeba polać mięso przed podaniem na stół.
Podawać z ziemniakami lub pieczonymi kuleczkami ziemniaczanymi i sałatką.
(na podstawie przepisu stąd)