Polędwiczki wieprzowe z wiśniami
SKŁADNIKI: ( 4 porcje po 300 g ) 1 porcja = 360 kcal
- 0,5 kg polędwiczki wieprzowej ( w temp. pokojowej )
- sól i pieprz
- łyżeczka rozmarynu
- łyżka masła
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki cukru
- pół łyżki cynamonu
- 350 g wydrylowanych wiśni ( świeże lub mrożone )
- 200 ml wody
- 200 ml bulionu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
1. Polędwiczkę umyć, osuszyć i oczyścić z błon.
2. Pokroić na plastry grubości 2 cm. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem.
3. W garnuszku zagotować ocet z cukrem, tak aby powstał syrop. Dodać cynamon i gotować aż sos zgęstnieje.
4. Dodać wiśnie i gotować ok 5 min.
5. Do szklanki wody dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.
Dodać do garnka z wiśniami, energicznie mieszać do zgęstnienia sosu.
6. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Smażyć polędwiczki na dużym ogniu, 3-4 min z każdej strony.
7. Gotową polędwiczkę podać z sosem wiśniowym.
ZAPRASZAM NA FILM Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube
*Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/ *Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/
Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:
Wieprzowina (polędwiczka) - Kraina Mięsa
• kalorie: 495 • masa: 500 • białka: 100 • tłuszcze: 10 • węglowodany: 0
Wiśnie
• kalorie: 175 • masa: 350 • białka: 3.5 • tłuszcze: 1.05 • węglowodany: 42.63
Ocet balsamiczny
• kalorie: 16 • masa: 18 • białka: 0.09 • tłuszcze: 0 • węglowodany: 3.06
Cukier
• kalorie: 93 • masa: 24 • białka: 0 • tłuszcze: 0 • węglowodany: 24
Masło ekstra
• kalorie: 100 • masa: 14 • białka: 0.12 • tłuszcze: 11.36 • węglowodany: 0.01
Olej rzepakowy - Kujawski
• kalorie: 270 • masa: 30 • białka: 0 • tłuszcze: 30 • węglowodany: 0
Mąka ziemniaczana
• kalorie: 268 • masa: 75 • białka: 5.18 • tłuszcze: 0.26 • węglowodany: 62.33
Bulion
• kalorie: 24 • masa: 200 • białka: 4 • tłuszcze: 0.2 • węglowodany: 2.4
Podsumowanie:
• kalorie: 1441 • masa: 1211 g • białka: 112.88 g • tłuszcze: 52.86 g • węglowodany: 134.42 g