Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym

Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 4

Polędwiczki wieprzowe to jedno z najbardziej cenionych gatunków wśród mięs. Bogata w smak polędwica składa się z czystej tkanki mięśniowej, jest chuda i bardzo delikatna. To niezwykle uniwersalne mięso, które świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, sosami i sezonowymi owocami. Dziś zapraszam Was na niezwykle proste, ale jakże eleganckie danie, które świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad jak i elegancką kolację. Do tego dania wykorzystałam rabarbar, na który obecnie jest sezon. Wyszło na prawdę smacznie! Grillowana polędwiczka idealnie komponuje się z delikatną, słodko - winną nutą rabarbarową. Gorąco Was zachęcam do spróbowania tego dania !!!

Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 40 min Polędwiczki

  1. 1 polędwiczka wieprzowa
  2. 2 łyżki oleju rzepakowego
  3. pieprz czarny
  4. estragon
  5. cząber
  6. sól

Sos rabarbarowy

  1. 300 g rabarbaru (tylko czerwona część)
  2. 2 średnie cebule cukrowe
  3. 100 ml wytrawnego wina czerwonego *
  4. 3 łyżki oleju rzepakowego
  5. 50 ml wody
  6. 3 łyżki miodu płynnego **
  7. szczypta cynamonu
  8. 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  9. pieprz czarny
  10. sól

Sos rabarbarowy

  1. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy chwilę, aż cebula zmięknie. Następnie wlewamy wino czerwone i dodajemy rabarbar pokrojony w kostkę oraz miód. Gotujemy przez 5 minut na średnik ogniu. Następnie dodajemy wodę, cynamon, paprykę, pieprz oraz sól. Dusimy wszystko razem do momentu, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Trwa to około 20 minut. Pod koniec gotowania jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku. Powinniśmy osiągnąć delikatnie słodki smak, przełamany lekko kwaskowym smakiem rabarbaru.

Polędwiczki

  1. Polędwiczkę kroimy w grubsze plastry. Dłonią lekko rozklepujemy mięso. Nacieramy olejem i doprawiamy do smaku przyprawami. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy polędwiczki z każdej strony przez około 2 minuty. Pamiętajmy, aby polędwiczek nie smażyć zbyt długo, gdyż będą twarde.
  2. Polędwiczki układamy na porcji sosu rabarbarowego. Podajemy z młodymi ziemniakami.
  3. * użyłam wina Merlot
  4. ** miodu dodajemy

Przepisy z tych kategorii

Cukinia faszerowana mięsem, ryżem i warzywami
2

Cukinia faszerowana mięsem, ry…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Szaszłyki z mięsa mielonego
3

Szaszłyki z mięsa mielonego

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo
1

Gulasz z selerem naciowym, fas…

Beti Beti
kruche babeczki

Pieczone gołąbki z młodej kapusty
1

Pieczone gołąbki z młodej kapu…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z młodej kapusty – tyrolska
1

Surówka z młodej kapusty – tyr…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Schab gotowany w sosie własnym
2

Schab gotowany w sosie własnym

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Polędwiczki stir-fry z limonką i nerkowcami
1

Polędwiczki stir-fry z limonką…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Polędwiczka wieprzowa ze śliwkami

Polędwiczka wieprzowa ze śliwk…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Polędwiczka wieprzowa nadziewana wiśniami
1

Polędwiczka wieprzowa nadziewa…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Polędwiczki wieprzowe z purée z marchwi i gruszki

Polędwiczki wieprzowe z purée…

food² food²
Food Square

Polędwiczka wieprzowa w sosie z kurek

Polędwiczka wieprzowa w sosie…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Polędwiczka wieprzowa zapiekana z puree ziemniaczano serowym
1

Polędwiczka wieprzowa zapiekan…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary