Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z pistacjami

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z pistacjami
Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 duża polędwiczka wieprzowa lub dwie mniejsze (około 500 g)
  • 100 g pistacji bez łupinek, posiekanych
  • 200 ml śmietanki 36%
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz w młynku
Przygotowanie

Polędwiczki oprószamy solą z pieprzem i podsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni. Zawijamy w folię aluminiową i dopiekamy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 25-30 minut.


Około 10 minut przed końcem pieczenia polędwiczek na suchej patelni podprażamy pistacje, a następnie zalewamy je śmietanką, dodajemy cukier i na wolnym ogniu podgrzewamy całość do lekkiego zgęstnienia sosu.


Upieczone polędwiczki polewamy sosem i podajemy z ulubionymi dodatkami.



Przepis pochodzi z odkuchnii.blox.pl

Kategorie przepisów