Polędwiczki wieprzowe w sosie jabłkowym babci Ani

Polędwiczki wieprzowe w sosie jabłkowym babci Ani
Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w sosie jabłkowym babci Ani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe w sosie jabłkowym babci Ani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego
  • 150 ml soku jabłkowego
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Przygotowanie:

Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błon i pokroić na 2 cm plastry. Każdy plaster oprószyć solą i pieprzem, a następnie wszystkie obtoczyć z każdej strony w łyżce mąki. Ważne aby mięso miało temperaturę pokojową.Rozgrzać dno patelni wlać olej Kujawski i smażyć na nim polędwiczki z każdej strony po 2-3 minuty.Odłożyć na talerz i przykryć folią aluminiową.Na patelni na której smażyło się mięso dodać pozostałą łyżkę mąki i smażyć, aż nabierze złotego koloru cały czas mieszając.Do mąki dodać sok jabłkowy i bulion cały czas mieszać. Zredukować sos tzn gotować na średnim ogniu aż odparuję część płynu, a sos zgęstnieje i będzie kremowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Na sam koniec dodać mięso wraz z wszystkimi sokami które są na talerzu i całość podgrzać około 2-3 minuty.

UWAGA: na zdjęciu polędwiczki podane są z pieczonymi ziemniaczkami. Ziemniaki pokroiłam w kostkę i podgotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam i skropiłam olejem Kujawskim. Przełożyłam na blaszkę i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 º C z funkcją grzania góra-dół do momentu kiedy zrobiły się złote.



"21 styczeń. Co roku w tym dniu obchodzony jest Dzień Babci. Ja przywołuję wtedy wspomnienia o osobie, która w dzieciństwie dawała mi opiekę, czułość i ciepło. Babcia Ania rozpieszczała mnie kulinarnie. Była wyjątkowa tak jak jej dania. Zdecydowanie inne, wyróżniające się smakiem i miłością. Do dziś nikt nie umie odtworzyć kartoflanki jaką robiła, a ja wciąż nieustannie szukam i wspominam ten smak. Z okazji takiego wyjątkowego dnia chcę się z Wami podzielić jednym z jej fantastycznych przepisów, który smakuje zawsze tak jak ona go robiła. Dla mnie to połączenie prostych smaków które razem tworzą coś niesamowitego. Zapraszam Was do wypróbowania polędwiczek wieprzowych w sosie jabłkowym – polędwiczek Babci Ani. Spróbujcie, a zrozumiecie jakie to wyjątkowe wspomnienie!Korzystając z okazji wszystkim Babciom przesyłam życzenia zdrowia i radości. Gotujcie z tą miłością bo to ona daje nam ten niezapomniany smak."

Wpis z bloga Kingi Paruzel

www.kingaparuzel.pl/blog/2016/01/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-jablkowym

Kategorie przepisów