Polędwiczki w sosie piernikowym
Danie wprost wymarzone na świateczny, bożonarodzeniowy obiad :). Przepis był hitem jednego z pierwszych odcinków Ugotowanych na TVN -ie, wiele lat temu (w pierwszej serii :) Został nam w głowie i odtwarzamy go raz na jakiś czas, choć nie za czesto, żeby się "nie przejadł". Warto podkreślić, że to polędwiczki (raczej) na słodko, więc nie każdy doceni ten smak, ale dla pasjonatów kuchni będzie to na pewno mega przyjemne doświadczenie kulinarne.
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- ok. 300 - 400 ml bulionu
- 6-8 pierników w czekoladzie gorzkiej (mogą być z nadzieniem, uważajcie na pierniki w czekoladzie deserowej, bo danie jest wtedy zbyt słodkie)
- śmietana kwaśna
- ew. czekolada gorzka
- sól
- pieprz swieżo mielony
- przyprawa korzenna do smaku
- olej do smazenia
- tymianek świeży
Polędwiczki umyć, oczyścić z błon, pokroić w plastry, które nastepnie trzeba rozbić ręką. Kotleciki posolić i popieprzyć. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu ok. 3-5 min z każdej strony. Po usmażeniu do mięsa wlać bulion, dodac 1-2 gałazki tymianku (całe), a nastepnie do wywaru dodać pokruszone pierniki, Mieszać do czasu aż ciastka się rozpadna i zagęszczą sos. Teraz czas na "smakowanie" można podkręcić sos dodając pieprz i ew. czekoladę gorzką, która spowoduje że sos będzie bardziej aksamitny. Na koniec dodać kwaśną śmietanę i zagotować.
Ilość porcji: 5 Czas przygotownia: 30 min.