Polędwiczki w sosie pieczarkowym

Zdjęcie - Polędwiczki w sosie pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki w sosie pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki w sosie pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki w sosie pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki w sosie pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki w sosie pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki w sosie pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki w sosie pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki w sosie pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Polędwiczki w sosie pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 600 g polędwiczki wieprzowej
  • 250 g małych pieczarek
  • 150 ml bulionu lub wody
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do posypania
Przygotowanie

Pieczarki opłukać. Większe przekroić na połówki, malutkie zostawić w całości. Cebulę obrać, posiekać. Polędwiczki opłukać w zimnej wodzie, osuszyć. Pokroić w plastry. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem.


Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na nim z obu stron polędwiczki na złotobrązowy kolor. Obsmażone mięso zdjąć z patelni. Odstawić na bok pod przykryciem.


Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucić cebulę, zeszklić. Dorzucić pieczarki, podsmażyć razem przez kilka minut.


Do pieczarek dodać bulion lub wodę, dołożyć mięso. Dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Dolać śmietankę, dusić jeszcze 10 minut lub do miękkości mięsa.


Sos doprawić solą i pieprzem, całość posypać natką pietruszki.



Przepis przygotowała autorka bloga pelnytalerz.blogspot.com

Kategorie przepisów

Podobne przepisy