Polędwiczki indyka w kremowym sosie z warzywami
Polędwiczki indyka w kremowym sosie z warzywami, najbardziej smakują z kaszą gryczaną lub z kaszą jęczmienną. Szybki i wartościowy obiad dla całej rodziny 🙂

Składniki na polędwiczki indyka w kremowym sosie:
4 porcje
- 2 polędwiczki indyka
- 5 płatków suszonym pomidorów
- 1/3 małego brokuła
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki papryki w proszku
- szklanka gorącej wody lub bulionu
- sól i pieprz do smaku
- masło klarowane do smażenia
- opcjonalnie świeżo posiekana pietruszka lub koperek
Jak zrobić polędwiczki indyka w kremowym sosie z warzywami?
Polędwiczki umyj i osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na plasterki o grubości 1 cm. Każdy plasterek delikatnie rozbij, posyp solą, świeżo zmielonym pieprzem i papryką w proszku.
Pomidory suszone, pokrój na małe kawałki. Brokuł podziel na małe różyczki. Łodyżki również są jadalne i wartościowe, można je śmiało dodać do sosu.
Na większej patelni rozgrzej mały kawałek masła klarowanego. Jeżeli używasz pomidory suszone z oleju, możesz dodać 2 łyżki oleju ze słoika.
Mąkę daj na talerzyk, doprawione kawałki mięsa obtocz w mące i od razu daj na rozgrzany tłuszcz. Mięso smaż z każdej strony, na lekko złoty kolor.
Dolej szklankę gorącej wody lub bulionu, mięso zanurz w sosie i zagotuj. Całość gotuj na małym ogniu, około 20 minut.
Dodaj kawałki pomidorów i brokuł, oraz majeranek. Gotuj koleje 5 minut. Całość dopraw do smaku, na koniec posyp świeżo posiekaną pietruszką lub koperkiem. Smacznego 🙂
