Polędwiczki indyka w kremowym sosie z warzywami

Polędwiczki indyka w kremowym sosie z warzywami

Polędwiczki indyka w kremowym sosie z warzywami, najbardziej smakują z kaszą gryczaną lub z kaszą jęczmienną. Szybki i wartościowy obiad dla całej rodziny  🙂

Zdjęcie - Polędwiczki indyka w kremowym sosie z warzywami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na polędwiczki indyka w kremowym sosie:

4 porcje

  • 2 polędwiczki indyka
  • 5 płatków suszonym pomidorów
  • 1/3 małego brokuła
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • szklanka gorącej wody lub bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane do smażenia
  • opcjonalnie świeżo posiekana pietruszka lub koperek

Jak zrobić polędwiczki indyka w kremowym sosie z warzywami?

Polędwiczki umyj i osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na plasterki o grubości 1 cm. Każdy plasterek delikatnie rozbij, posyp solą, świeżo zmielonym pieprzem i papryką w proszku.

Pomidory suszone, pokrój na małe kawałki. Brokuł podziel na małe różyczki. Łodyżki również są jadalne i wartościowe, można je śmiało dodać do sosu.

Na większej patelni rozgrzej mały kawałek masła klarowanego. Jeżeli używasz pomidory suszone z oleju, możesz dodać 2 łyżki oleju ze słoika.

Mąkę daj na talerzyk, doprawione kawałki mięsa obtocz w mące i od razu daj na rozgrzany tłuszcz. Mięso smaż z każdej strony, na lekko złoty kolor.

Dolej szklankę gorącej wody lub bulionu, mięso zanurz w sosie i zagotuj. Całość gotuj na małym ogniu, około 20 minut.

Dodaj kawałki pomidorów i brokuł, oraz majeranek. Gotuj koleje 5 minut. Całość dopraw do smaku, na koniec posyp świeżo posiekaną pietruszką lub koperkiem. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Polędwiczki indyka w kremowym sosie z warzywami - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów