Polędwiczka wieprzowa z morelami
Przepis znaleziony w starym wydaniu magazynu „Kuchnia”. Dla wszystkich co lubią połączenia mięs z owocami prawdziwy rarytas Mnie danie nie powaliło na kolana, ale stanowiło bardzo ciekawą odmianę.
SKŁADNIKI:
2 polędwiczki wieprzowe
50 dag moreli przekrojonych na połówki i wydrylowanych (mogą być świeże lub z syropu)
1/2 szklanki musztardy Francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
dżem morelowy
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól i pieprz
Ustawiamy piekarnik na opcję „grill” (lub włączamy tylko górną grzałkę, temp. 220-230 C). Mieszamy musztardę z dżemem, odkładamy 2/3 tej mieszaniny, do reszty dodajemy czosnek. Polędwiczki myjemy i osuszamy, nacieramy solą i pieprzem. Na każdą nakładamy porcję masy musztardowo-morelowo-czosnkowej, układamy mięso na blasze wyściełanej folią aluminiową. Morele mieszamy z odłożoną musztardą morelową, przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy je w jednej warstwie dookoła mięsa, pieczemy 15 minut na górnym poziomie rozgrzanego piekarnika. Mięso wyjmujemy, układamy na desce i czekamy około 5 minut, by soki dobrze się w nim rozłożyły. Kroimy polędwiczki w ukośne plastry i podajemy z pieczonymi morelami.