Polędwiczka wieprzowa w sosie truskawkowym z czarnym pieprzem
Jeśli uznaliście, że schab po kowalsku jest jednak zbyt kaloryczny to polecam dzisiejszą polędwiczkę w sosie truskawkowym. Danie nieco orginalne i pewnie nie dla wszystkich ale ja spróbowałam i u mnie w domu się przyjmie. Bardzo ważnym składnikiem sosu jest czarny pieprz, który sprawia, że jest to danie z pazurem. Podałam je do ryżu , smakowało wybitnie.
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe,
- 150 g truskawek,
- sok z połowy cytryny,
- 50 g cukru brązowego,
- 2 łyżki masła,
-
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,sól,
Polędwiczki w całości natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanym ogniu z każdej strony, po czym dusić pod przykryciem do miękkości.
Przygotować sos truskawkowy – truskawki dusić w rondelku do miękkości. Przetrzeć przez gęste sitko i truskawkową pulpę przełożyć z powrotem do garnuszka. Dodać sok z cytryny, cukier, masło i gotować na wolnym ogniu około 5-7 minut. Na końcu dodać pieprz, wymieszać.
Gotowe polędwiczki pokroić na plastry, podawać polane sosem truskawkowym.
Smacznego:)