Polędwiczka wieprzowa w sosie truskawkowym z czarnym pieprzem

Polędwiczka wieprzowa w sosie truskawkowym z czarnym  pieprzem

Jeśli uznaliście, że schab po kowalsku jest jednak zbyt kaloryczny to polecam dzisiejszą polędwiczkę w sosie truskawkowym. Danie nieco orginalne i pewnie nie dla wszystkich ale ja spróbowałam i u mnie w domu się przyjmie. Bardzo ważnym składnikiem sosu jest czarny pieprz, który sprawia, że jest to danie z pazurem.  Podałam je do ryżu , smakowało wybitnie.

Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa w sosie truskawkowym z czarnym  pieprzem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe,
  • 150 g truskawek,
  • sok z połowy cytryny,
  • 50 g cukru brązowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,sól,

Polędwiczki w całości natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanym ogniu z każdej strony, po czym dusić pod przykryciem do miękkości.

Przygotować sos truskawkowy – truskawki dusić w rondelku do miękkości. Przetrzeć przez gęste sitko i truskawkową pulpę przełożyć z powrotem do garnuszka. Dodać sok z cytryny, cukier, masło i gotować na wolnym ogniu około 5-7 minut. Na końcu dodać pieprz, wymieszać.

Gotowe polędwiczki pokroić na plastry, podawać polane sosem truskawkowym.

Smacznego:)

Kategorie przepisów