Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowym z rozmarynem
Polędwiczka to ta część mięsa wieprzowego, którą wykorzystuję najczęściej. Wypróbowałam już wiele różnych wersji, w różnych sosach, różnymi sposobami przygotowywaną ale najbardziej odpowiada mi duszona. Wczoraj na obiad zrobiłam polędwiczkę w sosie pomarańczowym. Sok trochę mi się wygotował ale aromat tartej skórki pomarańczowej pozostał i nadał temu daniu odpowiedni smak. Podałam z ryżem i sałatką z kapusty pekińskiej. Przepis pochodzi z sierpniowego numeru MG.
Składniki:
- 1 kg polędwiczek wieprzowych
- czerwona cebula
- skórka starta z 1 pomarańczy
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- gałązki rozmarynu (użyłam suszonego)
- sól, pieprz,
- olej
Polędwiczki pokroić w kawałki, lekko rozgnieść, posypać solą i pieprzem i rozmarynem. Obsmażyć na oleju do zrumienienia. Zdjąć z patelni, przełożyć na talerz. Na olej po smażeniu mięsa wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, dusić aż zmięknie. Dorzucić skórkę z pomarańczy, dolać sok, dusić chwilę. Dodać polędwiczki i dusić aż będą miękkie. Dpobrze jest mieć pod ręką zapasowy sok, żęby podlać sos.
Smacznego:)