Polędwiczka wieprzowa pieczona z grzybami
Polędwiczka wieprzowa pieczona z farszem grzybowym. Danie proste, a zarazem wykwintne i smaczne. Polubili je wszyscy bez wyjątku! Bardzo aromatyczne danie idealne na każdą okazję.
SKŁADNIKI:
1 polędwiczka wieprzowa
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
300 g mrożonych grzybów (u mnie prawdziwki)
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki czerwonego wina
przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Mięso oczyść z błon, natrzyj roztartym ząbkiem czosnku, majerankiem, solą i pieprzem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
Grzyby i cebulkę drobno posiekaj.
Na patelni podsmaż cebulkę, dodaj grzyby i smaż aż do wyparowania całego sosu.
Dopraw do smaku i wystudź.
Do wystudzonych grzybów dodaj jajko i bułkę tartą. Wymieszaj.
Polędwiczkę natnij wzdłuż na całej długości, ale nie do końca – by stwarzała wrażenie „otwartej książki”.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż polędwiczkę przez kilka minut z obu stron.
Mięso włóż do naczynia żaroodpornego, a w nacięcie włóż farsz. Podlej winem, dolewając odrobinę wody.
Włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 minut.
Po upieczeniu odstaw na chwilę i pokrój na plastry.