Polędwiczka wieprzowa marynowana w żubrówce

Jeśli chcecie zrobić wrażenie na gościach przygotujcie mięso marynowane w wódce. Polędwiczka słodka to ta wspaniała część wieprzowiny, którą łatwo przygotować  i zawsze każdemu smakuje. Jabłka są może jesiennym dodatkiem ale znakomicie pasuja do żubrówki a przecież ja nie mogłam się doczekać, żeby wypróbować ten przepis.

Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa marynowana w  żubrówce  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 3 średnie polędwiczki wieprzowe
  • oliwa
  • sól i pieprz

Marynata:

  • ½ szklanki Żubrówki (lub Calvadosu)
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • ¼ szklanki oliwy
  • 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 cebula, obrana i pokrojona na ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte

Sos jabłkowy:

  • 2  łyżki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki Żubrówki
  • 1 mała papryczka chilli (lub ½ łyżeczki pieprzu cayenne)
  • 2-4 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Wymieszać składniki marynaty. Polędwiczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć końcówki (najgrubszą i najcieńszą część – odłożyć do przygotowania innego dania) i oprószyć solą. Mięso włożyć do marynaty, szczelnie przykryć i trzymać w lodówce  3-12 godzin. Przygotować sos jabłkowy. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną cebulę i smażyć na wolnym ogniu aż będzie miękka i szklista. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka, szczyptę soli , papryczkę chilli, 2 łyżki Żubrówki oraz 2 łyżki soku z cytryny. Przykryć i dusić na wolnym ogniu około 20-30 minut do czasu aż jabłka się rozgotują.  Całość zmiksować, przetrzeć przez sito i doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny.Polędwiczki wyjąć z marynaty, usunąć przyprawy i osuszyć. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy i przyrumienić  mięso ze wszystkich stron. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10 minut. Polędwiczki podawać z sosem jabłkowym i  młodą marchewką ugotowaną na parze lub ulubioną sałatką.


Smacznego  :)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy