Polędwiczka wieprzowa glazurowana miodem
W poszukiwaniu nowych, ciekawych pomysłów na obiad trafiłam na ten przepis. Jest to bardzo łatwy sposób na przyrządzenie mięsa. Wystarczy zmieszać składniki marynaty, posmarować mięso i wstawić do piekarnika. Bardzo lubię takie przepisy chociaż te dłuższe, wymagające większego nakładu pracy wcale mnie nie odstraszają.
Składniki:
- 50 dag polędwiczki wieprzowej
- 1 posiekana cebula
- 2 łyżki brązowego cukru
- po 1 łyżeczce suszonej bazylii, tymianku, świeżo zmielonego pieprzu, soli morskiej i dobrej oliwy
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki sosu teriyaki
- 1/2 szklanki miodu
- 1/4 szklanki musztardy Dijon
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Mięso umyć i osuszyć, pozostałe składniki wymieszać. W powstałej marynacie obtoczyć polędwiczkę, starając się aby była pokryta możliwie najgrubszą warstwą masy. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec 20-25 minut.
Smacznego:)