Polędwica wieprzowa z podgrzybkami i suszonymi pomidorami
1 polędwica wieprzowa
ok 0,5 kg świeżych podgrzybków
natka pietruszki
2 łyżki masła
0,5 szklanki śmietanki 30%
cebula
1 ząbek czosnku
4 płaty suszonych pomidorów
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
olej do smażenia polędwicy
Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki, dobrze opłukać.
Plastry pomidorów zalać wrzątkiem, odcedzić i pokroić.
Polędwicę oczyśćić z błon, umyć , osuszyć, pokroić na plastry (ok 2 cm) i lekko zbić trzonkiem noża.
Mięso posolić, oprószyć pieprzem i mąką, a następnie usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
Na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać grzyby, doprawić solą, pieprzem dodać ziele angielskie, listek laurowy i ząbek czosnku przeciśniety przez praskę.
Grzyby dusić chwilę we własnym sosie, po czym dodać pokrojone pomidory, śmietankę i mięso. Dusić do miękości, w razie potrzeby podlewając wodą.
Do gotowej potrawy dodać posiekaną natkę pietruszki.