Polędwica wieprzowa w sosie sherry
Dzisiaj polecam danie, którym zachwycilam się od pierwszego razu. Połączenie wina, suszonych śliwek, warzyw i ziół daje niezwykłą mieszankę zapachów i smaków. Można ją zjeść na obiad lub pokrojoną i ładnie ułożoną na talerzu, podać gościom. W obu przypadkach będzie hitem. Przepis pochodzi z Kolekcji Dobrej Kuchni.
Składniki:
- 60 dag słodkiej polędwiczki wieprzowej
- 1 i 1/2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 marchew
- 6 dag selera
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 50 ml wytrawnej sherry
- 2 duże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 15 dag suszonych śliwek bez pestek
- sól, pieprz
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić na połowę rozgrzanego oleju. Marchew i seler oczyścić, pokroić, dodać do cebuli. Jarzyny zrumienić. Dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, zmiażdżony czosnek oraz połowę tymianku. Smażyć jeszcze około 2 minut, dodać sherry i pokrojone śliwki. Zamieszać i trzymać w cieple. Polędwicę natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać pozostały tłuszcz, włożyć polędwicę, obsmażyć krótko na silnym ogniu ze wszystkich stron. Przykryć, dusić do miękkości podlewając wodą. Mięso obrócić w połowie duszenia. Gotową polędwicę pokroić w plastry. Sos z pieczenia połączyć z sosem jarzynowym z sherry. Przed podaniem posypać tymiankiem.
Smacznego:)