Polędwica wieprzowa duszona z suszonymi śliwkami i porem
1 polędwica wieprzowa
1 por
1 cebula
2 ząbki czosnku
6-8 śliwek suszonych
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 liście laurowe
1 laska cynamonu
5 ziaren ziela angielskiego
1 mała łyżeczka cynamonu
1 gwiazdka anyżu
sól, pieprz
olej
Polędwicę opłukać, osuszyć, pokroić w plastry.
Plastry polędwicy lekko zbić, oprószyć solą i pieprzem.
Cebulę i czosnek posiekać.
Białą cześć pora pokroić w krążki.
Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na nim z obu stron plastry polędwicy.
Mięso zdjąć z patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę i czosnek.
Dodać przecier pomidorowy, przyprawy i dolać szklankę wody.
Sos dobrze wymieszać i zagotować, a następnie wlać do mięsa, tak aby było nim zakryte.
Na osobnej patelni na oleju przesmażyć krążki pora.
Por i śliwki dodać do mięsa, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Naczynie z mięsem przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i zapiekać ok. 40 min.