Podwójnie pieczone bataty z kiełbasą żywiecką i sosem wiśniowym w jakości QAFP
Wędliny – są ważnym składnikiem naszych diet. Możemy wybierać spośród wielu kuszących apetycznym wyglądem i nazwami sugerującymi swojskie receptury, ale czy zastanawiamy się nad ich jakością? Okazuje się, że nie – liczy się głównie cena, a w przypadku produktów dla dzieci – wygląd i to niekoniecznie naturalny. Nie jest to dobry kierunek, bo w składzie niektórych produktów trudno szukać prawdziwego mięsa i standardów wysokiej jakości. Regularne spożywanie tego rodzaju przetworów nie tylko nie dostarcza nam niezbędnych składników, ale może prowadzić do poważnych zaburzeń i chorób. Rozumiem chęć zaoszczędzenia kilku groszy, ale czy są one warte utraty zdrowia?
I tu z pomocą przychodzi QAFP, który od 2009r prężnie się rozwija na naszym rynku. Jest to system restrykcyjnych norm i standardów jakości żywności na każdym etapie produkcji, począwszy od hodowli zwierząt, aż po magazynowanie i sprzedaż. Każdego roku dołączają do niego kolejni wytwórcy, na terenie kraju powstają certyfikowane hodowle, a trzeba mieć na uwadze fakt, że dobra wędlina może zostać wyprodukowana tylko z najlepszej jakości mięsa. To natomiast uzyskuje się dzięki hodowcom, którzy spełniając normy systemu, zapewniają zwierzętom odpowiednie warunki i żywienie. Pozyskanie dobrego mięsa do produkcji wędlin to początek długiego procesu, składającego się z wielu ogniw podlegających ścisłej kontroli. Dzięki systemowi QAFP mamy gwarancję, że na żadnym z tych etapów nie wystąpiły niekorzystne zjawiska, które mogłyby negatywnie wpłynąć na jakość kupowanych przez nas wędlin i przetworów mięsnych.
Znakiem QAFP objęte są też produkty ZM Łuków – kiełbasa krakowska sucha, podwawelska ekstra i kiełbasa żywiecka. Nie bez powodu stawia się je w segmencie produktów premium. Są to starannie wyselekcjonowane wędliny o tradycyjnym i cenionym smaku. To właśnie te smaki pamiętam z dzieciństwa i cieszę się, że na nowo zaczęliśmy je doceniać.
Aby dowiedzieć się więcej o przewadze jakości nad niską ceną i wiele więcej, zachęcam do odwiedzenia strony odadojakosci.pl Wkrótce startują też smakowite eventy na terenie całego kraju, na których będzie można zakosztować zarówno przydatnej wiedzy, jak i najlepszych wędlin. Większość imprez odbywa się z dala ode mnie, ale planuję wybrać się na Europejski Festiwal Smaków we wrześniu.
Na końcu wpisu jest lista eventów, wybierzcie się!
Wędliny można po prostu podać na stół i nie twierdzę, że to złe rozwiązanie, bo to świetne produkty, ale czasami warto puścić wodze fantazji i spojrzeć na kiełbasy z innej strony – połączenie kiełbasy żywieckiej z batatem i sosem wiśniowym to niezwykłe i uniwersalne rozwiązanie. Polecam!
Składniki:
(2 porcje)
- 2 średnie bataty
- 250g kiełbasy żywieckiej wyprodukowanej w systemie QAFP
- 300g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 mała czerwona cebula
- 30ml octu z czerwonego wina
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- oliwa
- sól, pieprz do smaku
- 50g rukoli
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie krok po kroku:
- W niewielkim garnku zeszklij na oliwie posiekaną czerwoną cebulę. Dodaj wiśnie, rozmaryn i cukier i gotuj aż całość zgęstnieje i nabierze konsystencji konfitury. Dodaj ocet winny i dopraw obficie świeżo mielonym pieprzem i solą do smaku. Odstaw.
- Bataty dokładnie wysmaruj oliwą, oprósz solą i upiecz w temp. 200ºC przez około 30 minut, do miękkości.
- Upieczone bataty przekrój na pół – nie do końca, tylko aby utworzyć kieszonkę na wędlinę.
- Do przekrojonych batatów włóż po porcji kiełbasy żywieckiej. Całość wstaw pod grill i krótko zapiecz – aż wędlina zacznie się rumienić.
- Polej sosem wiśniowym i udekoruj rukolą skropioną oliwą i sokiem z cytryny.
- Podawaj od razu.
Smacznego!
Możecie też skusić się na udział w konkursie radiowym, który trwa od 4 września do 8 września. Więcej szczegółów na: www.odadojakosci.pl
Lista eventów kulinarnych wraz z datami:
1. Degustacja na Dworcu Centralnym Warszawa /01.09.2017/ Warszawa
2. Europejski Festiwal Smaku /09-10.09.2017/ Lublin
3. Targ śniadaniowy Warszawa /16.09.2017/ Warszawa
4. Polagra Food. Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych /25 -28.09.2017/ Poznań
5. Pokaz Kulinarny w Irlandii Północnej /Luty 2018/ Belfast
6. Gatroshow 2018 /28.02-01.03.2018/ Warszawa
7. Eurogastro. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne /21-23.03.2018/ Warszawa
Wpis powstał w ramach kampanii informacyno – promocyjnej „Linia produktów z Łukowa – Gwarancją Jakości QAFP”
***