Podkręcone (wędzoną papryką) „spaghetti bolognese”
Poświąteczne przejedzenie swoją drogą, ale przecież człowiek coś jeść musi!
W moim przypadku ulubionym „czymś” na obiad jest makaron, który przyrządzam w dziesiątkach wersji w zależności od tego, co akurat mam w lodówce (wczoraj: prosciutto, oliwki i suszone pomidory), a jakiś czas temu najpyszniejsze, lekko zrewolucjonizowane, spaghetti bolognese o aromacie wędzonej papryki.
Podkręcone (wędzoną papryką) „spaghetti bolognese”
Składniki
- makaron - 500 g
- mielona wołowina - 500 g
- puszka siekanych pomidorów - 1 szt
- przecierowy sok pomidorowy - 1 szklanka
- oliwa - 3 łyżki
- słodka suszona papryka w płatkach - 2 łyżeczki
- słodka wędzona papryka - 1 łyżeczka
- rozmaryn - 1/2 łyżeczki, suszony
- kolendra - 1/4 łyżeczki, mielona
- melasa - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
- parmezan - do podania
Sposób przygotowania
Zacznij od zagotowania dużej ilości osolonej wody. W czasie robienia sosu ugotuj al dente makaron.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej posiekaną cebulę oraz czosnek (ząbki wystarczy rozgnieść płaską stroną noża lub nasadą dłoni). Dodaj mięso mielone, smaż ciągle mieszając. Dodaj przyprawy oraz pomidory. Dokładnie wymieszaj i duś kilka minut pod przykryciem. Dopraw sos do smaku. Podawaj z makaronem oraz tartym parmezanem (lub innym długo dojrzewającym, twardym serem).