Pływające wyspy na śliwkowym jeziorku

Pływające wyspy na śliwkowym jeziorku
Zdjęcie - Pływające wyspy na śliwkowym jeziorku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zobaczyłam ten wpis u Anny-Marii i musiałam przygotować wariację na temat....
A że akurat miałam trochę ugotowanych śliwek....

Składniki:
1/2 kg śliwek
woda
cukier do smaku
kawałek cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej

2-3 białka
2-3 łyżki cukru
cukier waniliowy

Zdjęcie - Pływające wyspy na śliwkowym jeziorku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wypestkowane śliwki zalać wodą tylko tyle, żeby były przykryte. Dodać kawałek cynamonu, zagotować i gotować do miękkości śliwek. Wyjąć cynamon, śliwki zmiksować, dosłodzić do smaku. Mąkę rozrobić z odrobiną wody, wlać do śliwek i zagotować.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać aż będą sztywne i błyszczące.
W płaskim garnku zagotować wodę, na wrzątek nakładać łyżką porcje piany, gotować chwilę, odwrócić na drugi bok, wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
Pdawać w miseczkach sos śliwkowy ozdobiony piankami.
Smacznego :)

Zdjęcie - Pływające wyspy na śliwkowym jeziorku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pływające wyspy na śliwkowym jeziorku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiA rok temu faszerowaliśmy cukinie:

Zdjęcie - Pływające wyspy na śliwkowym jeziorku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów