Plince - kaszubskie placki ziemniaczane
Plince to po prostu placki ziemniaczane:) Znane i lubiane. Pyszne w każdej wersji, jadane prosto z patelni na słono albo na słodko. Jeśli jemy je na słono, dodajemy cebulkę, a jeśli na słodko, można dodać starte jabłko, choć tego nigdy nie próbowałam. Jak byłam dzieckiem placki ziemniaczane jadałam na słodko posypywane cukrem i polewane śmietaną. Teraz wolę je z ketchupem :)
Plince kaszubskie dodaję do akcji Ireny i Andrzeja Gotujemy po Polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl
Składniki:
*1kg ziemniaków
*1 cebula
*2 jajka
*sól, pieprz
*2 łyżki mąki
Składniki:
Ziemniaki oskrobać i umyć, zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę obrać, również zetrzeć na tarce (albo drobno posiekać). Wymieszać z ziemniakami i jajkami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną można zagęścić mąką, ja tak zawsze robię.
Smażyć placki na rumiano i podawać jeszcze ciepłe posypane cukrem i polane śmietaną lub jak kto lubi. My często jadamy z ketchupem.
Smacznego :)