Plince - kaszubskie placki ziemniaczane

 Zdjęcie - Plince - kaszubskie placki ziemniaczane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Plince to po prostu placki ziemniaczane:) Znane i lubiane. Pyszne w każdej wersji, jadane prosto z patelni na słono albo na słodko. Jeśli jemy je na słono, dodajemy cebulkę, a jeśli na słodko, można dodać starte jabłko, choć tego nigdy nie próbowałam. Jak byłam dzieckiem placki ziemniaczane jadałam na słodko posypywane cukrem i polewane śmietaną. Teraz wolę je z ketchupem :) 

Plince kaszubskie dodaję do akcji Ireny i Andrzeja Gotujemy po Polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl

Zdjęcie - Plince - kaszubskie placki ziemniaczane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:

 

*1kg ziemniaków 

*1 cebula 

*2 jajka 

*sól, pieprz 

*2 łyżki mąki

 

Składniki:  

Ziemniaki oskrobać i umyć, zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę obrać, również zetrzeć na tarce (albo drobno posiekać). Wymieszać z ziemniakami i jajkami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną można zagęścić mąką, ja tak zawsze robię.

Smażyć placki na rumiano i podawać jeszcze ciepłe posypane cukrem i polane śmietaną lub jak kto lubi. My często jadamy z ketchupem.

Smacznego :)

Zdjęcie - Plince - kaszubskie placki ziemniaczane  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy